Новини Транспорт

Бил Гейтс тества автономен автомобил в Лондон

   
Бил Гейтс тества автономен автомобил в Лондон

Напълно автономните коли ще се движат по пътищата на света по-рано, отколкото си мислим. Това е мнението на Бил Гейтс, който по-рано тази седмица тества кола на Wayve по улиците на Лондон. Милиардерът описа Лондон в публикация в блога си, като „една от най-предизвикателните среди за шофиране, която може да си представите“.
„Това беше запомнящо се шофиране, но също и малко сюрреалистично да си в колата и да гледаш как избягваме целия трафик“, написа още той. В колата имаше и шофьор, който бе готов да се намеси, в случай на необходимост.

Технологията на британския стартъп Wayve е създадена в партньорство с Microsoft, а самата кола е модел на Jaguar.
6-годишният стартъп вече набра 250 млн. долара финансиране, както от Microsoft, така и от друг милиардер - Ричард Брансън и от Ян Лекун, който е главен експерт по изкуствения интелект на Meta. Днес Wayve работи в силно конкурентна среда, тъй като редица компании като Ford, GM, Tesla, Alphabet и китайската Baidu инвестират милиарди долари за разработка на техни автономни коли. По думите на Гейтс, автономните автомобили ще се отразят добре, както на планетата, така и на портфейла ни.

„Повечето от тях ще са по-евтини от стандартните коли. В бъдеще те ще са електрически, което ще се отрази добре на планетата ни“, казва Гейтс.

„Това ще ни помогне да избегнем климатично бедствие на Земята“, допълни той. Според него, в бъдеще ще видим автономни камиони, коли за доставки на куриерски компании, роботизирани таксита, автономни коли под наем и споделено пътуване. През миналата година регулаторните органи в САЩ разрешиха тестването на коли без волан и педали, което отваря възможността на десетки компании да работят по разработките си. Според доклад на McKinsey, до 2035 г. близо 37% от продадените нови коли ще са автономни.

От консултантската компания очакват, че годишните приходи от продажби на самоуправляващи се коли могат да достигнат 400 млрд. долара. 
 

 

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати