Новини Транспорт

Световният круизен бизнес се събира в Бургас през октомври

   
Световният круизен бизнес се събира в Бургас през октомври

Круизният бизнес от цял свят ще се събере в Бургас от 10 до 13 октомври 2023 г., съобщи за TravelNews Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“. Градът и пристанището ще са домакини на 63-та генерална асамблея на MED Cruise - Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища.

„България ще е домакин за първи път на толкова голямо събитие в круизния бизнес“, заяви Димов. Той очаква над 300 делегати от цял свят, които ще са директори на пристанища и на круизни компании. „Пристанище Бургас“ е член на международната асоциация, тъй като в нея влизат и съпътстващите морета около Средиземно море.  Организацията провежда две асамблеи през годината – пролетна и есенна. Домакин на пролетната през месец май ще бъде Корфу в Гърция, а през есента – Бургас.

В момента в американския град Форт Лодърдейл се провежда изложението и конференцията Seatrade Cruise Global. България е представена от Мария Белколева, член на борда на директорите на „Пристанище Бургас“. Тя е провела редица срещи с круизни компании, които да включат в бъдеще България в своите програми. „В момента обаче положението е сложно и Черно море е изцяло премахнато за круизи заради войната в Украйна“, каза пред TravelNews Белколева. Според нея в бъдеще потенциалът на България е много голям с възможностите на пристанищата в Бургас и Варна. „Страната ни може да се превърне във водеща круизна дестинация в Черно море“, подчерта още Мария Белколева.

 Мария Белколева на щанда на MED Cruise във Форт Лодърдейл

Асоциацията MED Cruise е създадена през 1996 г. в Рим, а седалището е в Тенерифе (Канарски острови). Към днешна дата в нея членуват над 150 пристанища и 47 круизни компании от 22 страни в Европа, Азия и Африка.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати