Турагенции

Резервациите в Белгия и Дания за Българското Черноморие бележат ръст от 50%

   
Резервациите в Белгия и Дания за Българското Черноморие бележат ръст от 50%
Морските курорти може да посрещат повече белгийски и датски туристи от лятото
  Мирослав Иванов

Записванията за предстоящия летен сезон за Българското Черноморие на белгийския пазар и датския пазар вървят много добре и с ръст от 50% към момента спрямо същия период на миналата година. Това обяви за TravelNews Любомир Панковски, управител на туроператора „Аватар тур“, който е представител на големия концерн „Корендон“ у нас. Чартърната програма от двете страни ще стартира на 5 май 2023 г. и е увеличена с 50%, подчерта той. „Отделно се усеща завръщането на ранния летен сезон“, коментира той. За сравнение през пандемията и през миналата година заради войната в Украйна летният сезон стартираше по-късно, чак през юли.

От Финландия също се очаква ръст на туристите. „Аватар тур“ ще посрещат още финландските фенове за eвропейското първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе от 28 август до 16 септември във Варна. България е съорганизатор на шампионата заедно с Израел, Република Северна Македония и Италия. Мачовете у нас ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. Финландците са големи фенове на волейбола и очакваме огромен наплив, каза Панковски.

За съжаление не е подобна картината на пазара в Нидерландия, където е централата на големия туроператор „Корендон“. „Имиджът на България не е добър в тази страна и няма да има сериозен ръст на туристите въпреки големия потенциал“, подчерта той. Според него Министерството на туризма трябва да положи сериозни усилия за рекламата на България и за възвръщането на този важен пазар за черноморските ни и зимни курорти. Освен това да се проведат срещи с институциите, туроператорите и туристическите агенти в Нидерландия.

В Чехия и Полша вървят много добре записванията за летния сезон по Българското Черноморие, посочи Любомир Панковски. В първата страна ръстът е над 30% в продажбите спрямо миналата година, когато също е реализиран в такъв обем. Чехия е пазар, който нямаше загуба по време на пандемията, обясни той. В Полша също ще бъде реализиран сериозен ръст спрямо миналата година. Панковски очаква възстановяване на регионалните пазари с увеличен обем на туристите от Румъния и Сърбия. Силен интерес се забелязва дори от Косово.

От Израел се очакват по-различни групи за обиколни турове, а не за хазартен туризъм и посещения на казина. Любомир Панковски съобщи, че 40% повече места са заети в полетите на „България Еър“ от Тел Авив до София. Обиколната програма е една седмица и започва от столицата.

Мирослав Иванов