Събития

Златото на фараоните: Париж е домакин на изложба за египетските владетели

   
Златото на фараоните: Париж е домакин на изложба за египетските владетели

Изложба със 181 предмета от царството на фараона Рамзес II се открива в Париж. Сред експонатите е реставрирана погребална маска на египетския владетел Аменемоп.

Това е необикновен обект, изключително крехък, реставриран. Първоначално дървената опора на маската е изчезнала, така че трябваше да бъде възстановена, без да се повреди златния лист. Трудно е да се повярва, че този експонат наистина е тук.

Доминик Фаро – куратор

Колекцията е сред най-впечатляващите на древната египетска култура, излагани някога във Франция. Илюстрира величието на Рамзес II, със зрелищни инсталации.

Знаете ли, намираме се в свят, който е постоянно в движение. Това се усеща донякъде като баланс, неизменност... Спокойствие. Древно и красиво е. Да си призная, побиват ме тръпки, въпреки че трябва да съм свикнал.

Доминик Фаро – куратор

Някои от експонатите са над 3000 години и за първи път се показват извън Египет.

„Имаме доста забележителни примери за бижута от Средното царство, от класическия период на древен Египет. Около 2000 г преди новата ера – това е златният век на този тип бижута, наречени клоазон. Имаме цяла мрежа от златни листове, в които са вплетени скъпоценни камъни. Тюркоази, лапис лазули, аметисти – тях египтяните са смятали за изключително ценни“, казва египтологът Бенедикт Лойер.

През 2019 г изложба, посветена на фараона Тутанкамон, привлече над 1.4 милиона посетители.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати