Новини Транспорт

Авиокомпаниите очакват затруднения при пътуванията по Великден

  06.04.2023 14:13  
Авиокомпаниите очакват затруднения при пътуванията по Великден

Европейските авиокомпании се готвят за проблеми при пътуванията по Великден под натиска на стачки и отменени полети, предаде Ройтерс. Периодът е своеобразен тест дали превозвачите са в състояние да избегнат повторението на хаоса от миналогодишния летен сезон.

През последните седмици серия стачки нарушиха полетите и пътуванията в Германия, Франция, Великобритания и Португалия, а продължаващите синдикални протести са в състояние да причинят нови проблеми и по време на великденските празници, предупреждават представители на авиокомпании и летищни власти.

"Без никакво съмнение ще има забавяния и закъснения", казва Стивън Мур, който отговаря за управлението на въздушния трафик в "Юроконтрол" (Eurocontrol). Все още обаче няма яснота къде и кога ще има нарушения на полетите.

"Трябва да се подготвим за това и правим всичко възможно, за да намалим въздействието, но това е трудно, тъй като предупрежденията често идват в последния момент, през последните 24 часа", посочва главният изпълнителен директор на "Изиджет" (easyJet) Йохан Лунгрен.

Перспективата за нови забавяния започва от Франция, която днес е обхваната от нова серия протести срещу пенсионната реформа. Досега стачките в страната са причинили хиляди часове забавяния на полетите, достигнали общо до 70 000 минути в един единствен ден, по данни на "Юроконтрол".

От 13 март досега френската агенция по гражданска авиация (DGAC) почти всеки ден изисква от авиокомпаниите да намалят полетите си с 20-30 на сто до и от големите френски летища, включително парижкото "Орли".

Главният изпълнителен директор на "Райънеър" (Ryanair) Майкъл О'Лиъри се оплаква, че стачките във Франция пречат на авиокомпаниите да прелитат над френска територия, а тези полети съставляват около 15 на сто от европейския трафик, според "Юроконтрол". Миналата седмица той призова Еврокомисията да спре тези стачки, като наложи правила за минимално обслужване, но според експерти това не е възможно, тъй като стачките са национален проблем.

Проблемите при пътуванията обаче съвпадат с все по-засиленото им търсене. Очаква се излитанията от Великобритания по време на великденските празници са нараснат с 11 на сто спрямо същия период на 2022 г., както и с цели 650 на сто спрямо 2021 г., макар и да останат с 13 на сто под нивата преди пандемията от КОВИД-19, по данни на аналитичната компания "Сириъм" (Cirium).