Анализи

Euronews препоръча плажовете на България като едни от най-добрите

   
Euronews препоръча плажовете на България като едни от най-добрите

Европа е благословена с километри красива крайбрежна ивица, но популярните плажни дестинации в нея едва издържат под напора на свръхтуризма. От Марсилия до Майорка се налагат ограничения за посетителите, за да се справят с тълпите. Ако не искате да се борите за мястото си на плажа или с недружелюбното отношение на местните жители, защо не разгледате някои по-малко известни плажни дестинации това лято? Предлагаме ви някои от най-пренебрегваниге места за бягство на плажа в Европа, според Euronews.

Насладете се на Средиземно море с ограничен бюджет на Албанската Ривиера

Албания все още не е навлязла в основните туристически маршрути в Европа - което е още една причина да я посетите. 450-километровата брегова линия на страната, простираща се покрай Адриатическо и Йонийско море, е осеяна със златни пясъци и борови гори. Най-добрите плажове се намират на Албанската Ривиера, която се простира от Вльора до Ксамил. Дерми е един от най-дългите и популярни плажове в Албания. Когато се уморите от оживените барове, можете лесно да се усамотите. Отправете се още по на юг към Ксамил, където ще бъдете възнаградени с тюркоазени води и три малки острова на разстояние за плуване. Понастоящем международното летище в Тирана - на два часа път с кола от Вльора - е главната врата към Албания. Можете също така да стигнете с ферибот от Корфу в Гърция до Саранда. През 2024 г. е планирано Вльора да има собствено летище.

Върнете се към природата на българското Черноморие

Българското черноморско крайбрежие изобилства от природни красоти, пише Euronews. На около 35 минути път с кола от популярния Слънчев бряг, Иракли запазва дивия си облик. Със само два ресторанта, нудистка зона и къмпинг, тази пясъчна ивица е идеалното място за връщане към природата. Не сте от любителите на разходките на открито? Курортите на север предлагат съвременни бутикови вили с прекрасна гледка към морето. Крайбрежният град Обзор също е наблизо, ако търсите по-различно преживяване. Летище Бургас, вторият по големина летищен център в България, е на около час път с кола от Иракли, отбелязва още Euronews.

Слънце и архитектурни шедьоври в Пореч

Пропуснете претъпкания с туристи Дубровник и се насочете към Пореч в Западна Хърватия. С калдъръмени улички и теракотени покриви, които могат да съперничат на популярния му източен съсед, старият град на Пореч е пропит с история.

Посетете защитената от ЮНЕСКО базилика "Еуфразия" от VI в., за да се възхитите на добре запазените златни мозайки, преди да се разходите с корабче до остров Свети Никола. Пореч е на 40 минути път с кола от летище Пула, откъдето се предлагат автобуси до центъра на града, и на малко повече от час път с кола от Триест, Италия. До Пореч може да се стигне и с катамаран от Венеция.

Почивка на плажа в Монпелие

В непосредствена близост до Монпелие се намира един от най-красивите плажове във Франция. Plage de l'Espiguette в Grau du Roi предлага дълга, дива пясъчна ивица. Класифициран като защитен обект на Франция заради емблематичния си пейзаж, там няма застрояване. Забележителен е квадратният му фар. Монпелие се намира на по-малко от два часа път с влак от Лион и на около  шест часа от Париж, където можете да се свържете с Eurostar и други трансгранични услуги.

Насладете се на великолепна гледка към морето на гръцкия полуостров Мани

Археологически обекти и лазурни заливчета са разположени на полуостров Мани в Южна Гърция. Ако предпочитате да изследвате бреговата линия, вместо да се излежавате на нея, посетете малкото селце Кардамили, където туристическите пътеки ви отвеждат до зашеметяващи морски гледки. Само на няколко минути надолу по крайбрежието плажът Фонеас е обгърнат от високи скали и е осеян с живописни бели камъчета. Кардамили е на по-малко от час път с кола от Каламата, където има международно летище и няколко автобусни линии.

Еолийските острови в Италия

На север от Сицилия Еолийските острови са забележителна дестинация и за жалост често подценявана. Остров Вулкано може и да не е известен с белите си пясъци, но неговите вулканични черни плажове са не по-малко зашеметяващи. Потопете се в топлите кални бани, преди да се качите на лодка до по-големия остров Липари, за да наблюдавате залеза от Геофизичната обсерватория. До островите може лесно да се стигне с ферибот от Сицилия.

Зашеметяваща красота в Донегал

Ирландия може и да не е първото място, което ви идва наум, когато си мислите за почивка на море, но Изумруденият остров има своя дял от спиращи дъха брегове. Уединеният залив Кинагоу в Донегал е отличен пример за това. Тъй като се намира точно в северната част на страната, не очаквайте топло време и слънчеви лъчи. Извитият пясъчен плаж обаче е защитен от зашеметяващ зелен склон, който компенсира с изумителна панорама. Заливът Кинагоу е на около час път с кола от Дери, на два часа от Белфаст, и на четири часа от Дъблин.

Наблюдение на птици във великолепната делта на река Дунав в Румъния

Там, където река Дунав се влива в Черно море, се намира див участък от постоянно променящи се блата, до които може да се стигне само с лодка. Най-голямата влажна зона в Европа е рай за любителите на дивата природа. Наблюдавайте пеликани, чапли и белоглави орли, докато слушате воя на златните чакали в гората. Когато не изследвате отдалечените канали и обширните езера на делтата, ви очакват бели пясъчни плажове в Сулина и Сфънту Георге. Скоростни лодки и фериботи се движат от град Тулча до Сулина.

На Карибите в Шотландия

На северозападното крайбрежие на Шотландия, на остров Харис, се намират някои от най-впечатляващите плажове в Обединеното кралство. Малкото крайбрежно фермерско селце Сейлбост е толкова живописно, колкото е възможно. Посетете го в края на пролетта или през лятото, за да се насладите на впечатляващи гледки към белия пясъчен залив на Лускентир, обрамчен от цъфтящи иглики и карибско сини води. За да стигнете до остров Харис, можете да вземете влака до Малайг или Кайл ъф Лохалш, а след това да пътувате с автобус през остров Скай до ферибота от Уик.

Венецианският чар на Изола, Словения

Изола, разположен на адриатическото крайбрежие на Словения, някога е бил остров под венецианско управление. Малкото рибарско пристанище, което е по-малко населено от съседния Пиран, се радва на очарователни криволичещи улички. В него има и няколко чакълести и пясъчни плажа, до които може да се стигне по крайбрежна пешеходна пътека. Можете да съчетаете посещението си с еднодневна екскурзия до Пореч, който се намира само на час път с кола южно от Изола.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати