Анализи

Великденският туризъм в Гърция се разраства

   
Великденският туризъм в Гърция се разраства

Очаква се туристическият трафик за Великден в Гърция да счупи върха за празниците и даже да надмине равнищата отпреди пандемията. Заетостта в хотелите, които ще работят по време на Страстната седмица, към този момент надвишава 90 %, а в някои случаи даже се приближава до 100 % според от дестинацията, заяви „ Катимерини ”.

В същото време фериботният трафик въз основата на досегашните продажби на билети демонстрира внезапно нарастване и претовареност от над 90 % на корабите, които ще отплават. Най-голямата гръцка корабна компания, Attica Group, пусна тази година на вода спомагателен ферибот с потенциал от 1700 пасажери, с цел да отговори на търсенето на пътувания до островни дестинации.

Междувременно, по данни на Европейската организация за авиационна сигурност (Евроконтрол), през април се чака броят на полетите в Гърция да се усили с 10-15% спрямо предходната година - интервал, в който броят на полетите е бил същият като през съответния месец на 2019 година, последния преди пандемията.

Близостта на западните и православните великденски празници тази година също способства доста за нарасналата въздушна интензивност в Гърция през идващите 10 дни. Западният Великден предхожда православния единствено с една седмица, което основава условия за увеличение на пътникопотока както

от страна на гърците, завръщащи се за празниците в родината си, и на задграничните пасажери, по този начин и от страна на гърците, пътуващи в чужбина за празниците, прецизират източници от авиоиндустрията.

Броят на плануваните полети на интернационалното летище в Атина се е нараснал, а на 14-те районни летища се чака да дойдат към 1190 самолета от Велика сряда до Великденския понеделник. Все още обаче следва да се посочи степента на претовареност на плануваните самолети, означават същите източници.

Източниците на Aegean Airlines приказват за мощна динамичност, която се вижда още през първото тримесечие и която в този момент е подкрепена от интервала на празнуването на западния и на православния Великден, както и от по-голямото предпочитание на жителите да пътуват.

Освен това фериботният сезон към този момент стартира както със сезонни, по този начин и с спомагателни плавания, с цел да се отговори на търсенето на пътнически превоз, както и на камионите, снабдяващи островите. По данни на Attica Group трафикът към Цикладите демонстрира претовареност, близка до 100 %.