Новини Събития

Ченгене скеле се разширява с екозона и детски парк

   
Ченгене скеле се разширява с екозона и детски парк

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага разширяване на Културно-туристическия комплекс  "Ченгене скеле" с атрактивна тематична зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта местната община подготви проект, с който ще се постарае да осигури външно финансиране. Преди да бъде подаден за оценка, е нужно и разрешението на местния парламент, който ще заседава утре, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас, цитирани от БТА.

Предвижда се изграждане на алейна мрежа, енергийно ефективно осветление, автоматична поливна система, внасяне и разполагане на паркова мебел, озеленяване, изработване, доставка и монтаж на детски съоръжения за игра, осигуряване на достъпна среда, видеонаблюдение на територията. За място е избрана поляната от горната страна на КТК "Ченгене скеле". Така се търси възможност за разширяване на този толкова интересен туристически обект и продукт на Бургас, който привлича много посетители от града, страната и чужбина, посочиха от общината.

В проекта е заложен акцент върху прилагане на нов образователен интерактивен подход за подобряване информираността на най-малките по темите за биоразнообразието на Черно море, вредите от човешката дейност и адаптацията към настъпващите климатични промени, сочи справка на БТА.

Материалното осигуряване ще включва детски атракцион с разнообразни съоръжения за игра, сензорна зона, зона за пикник и др.

Културно туристическия комплекс "Ченгене скеле" е продукт от няколко проекта, финансирани по различни програми и различни фондове. Инвестициите за реализирането на комплекса са както по Програмата "Развитие на регионите", така и по програми на кохезионната политика.

Културно-туристическият комплекс "Ченгене скеле" е ситуиран в непосредствена близост на север от едноименното рибарско селище, изградено през 70-те години на 20-ти век.

Там са изградени нов пристан, етнографски къщи за опазване и популяризиране самобитността на селището, многофункционална зала за изложби и събития, детска площадка и др. Има и експозиционни къщички, където са поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Наблизо има и обособено място за външни експозиции и демонстрации, както и за разполагането на различни експонати от рибарския бит. Там могат да се наблюдават демонстрации като плетене на мрежи, заплитане на въжета и морски възли, дегустация на традиционни храни и представяне на техните поверия и легенди.

От откриването на комплекса през юни 2021 година през музея са минали стотици, а общият брой на посетителите е над 30 000.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати