Анализи Новини

Вижте най-красивите френски селца

   
Вижте най-красивите френски селца

Мечтателни замъци и зелени речни брегове, дори само това е достатъчно, за да изберете френския регион Дордон тази пролет. Той се слави с една от най-впечатляващите истории в Европа, както и едни от най-романтичните пейзажи в страната. Археолозите са открили доказателства за човешко обитаване в Дордон още преди 400 000 години, пише Euronews. Забележителните варовикови хълмове на региона са изпълнени с пещери, които крият някои от най-важните древни рисунки в света.

От XII до XVI в. по гористите брегове на реките на Дордон започват да се появяват села. През този период регионът е известен с историческото си име Перигор, към което местните хора все още са много привързани.

Издигнати са църкви за светци и замъци за барони, които по-късно укрепват селата за поредица от войни. Днес бреговете на реките, варовиковият релеф и историческите паметници се съчетават в удивителна комбинация, за да превърнат Дордон в синоним на красиви села, гордост за Франция.

Представяме ви седем села, които задължително трябва да посетите по време на пътуването си до Дордон. 

Средновековните параклиси на Рокамадур

Това стъпаловидно скално селце е разположено над речен пролом и е увенчано с приказен замък. Рокамадур е толкова фотогеничен, че си струва да го посетите в началото на деня, за да избегнете тълпите, които се стичат по улиците му.

Въпреки малкия си размер, през Средновековието Рокамадур е бил едно от най-важните поклоннически места в Европа. Поради тази причина той е изключително добре запазен. Каменни порти и множество стъпала водят до религиозен комплекс с няколко параклиса, крипти и включената в списъка на ЮНЕСКО базилика Saint-Sauveur. Много поклонници все още идват тук, за да видят статуята на Черната мадона в параклиса Нотр Дам, но днес главната му улица, свободна от автомобили, е осеяна и с великолепни ресторанти.

Великолепието на Limeui

Разположен на красив горист хълм, Limeui се намира между реките Дордон и Везер. Това крайбрежно разположение помага на града да процъфтява в продължение на няколко века благодарение на речната търговия, но също така го поставя на предната линия на нашествията на викингите и войните с Англия. Днес привлекателността на това укрепено селище се дължи на естетическия му вид - къщите с красиви покриви се спускат към зеления речен плаж. Красивите мостове от XIX в., са впечатляващи, но осигуряват и живописен фон за плуване или каране на кану.

Замъкът La Roque-Gageac

Селото изглежда толкова впечатляващо заради отвесната варовикова скала, която се издига зад La Roque-Gageac. А може би това е сбирката от перфектни къщички с цвят на крем, наредени по брега на реката като играчки. Така или иначе, това село в Дордон е прекрасно. Основната забележителност тук не е реката, а нормандският замък в началото на селото. До него може да се стигне по поредица от калдъръмени улички, заобиколени от тераси на ресторанти.

Влезте във филм в Бейнак

Смятано за едно от най-пленителните френски села, не е чудно, че Бейнак е използван като снимачна площадка за части от филма "Шоколад" (2000 г.). Пътуването тук е като връщане назад във времето. Средновековните улици на Бейнак са безупречно запазени и са чудесно място, където можете да видите традиционните перигорски покриви, направени от специална каменна плоча. Тук има и речно пристанище, където посетителите могат да се качат на традиционна баржа. Над селото се намира замъкът Бейнак от 12 век, който е участвал в няколко филма, включително "Тримата мускетари" и "Последният дуел". От средата на юни до средата на септември в понеделник се провежда пазар за хранителни продукти, на който се предлагат прочутите местни продукти от Дордон.

Посетете пещерата под Дом

Друго от известните бастиди (укрепени средновековни села) на Дордон, Дом предлага една от най-добрите гледки в района, благодарение на разположението си на 150 метра над брега на реката. По време на Стогодишната война градът е бил стратегическа точка за отбрана на французите, а през 1346 г. за кратко е бил управляван от англичаните. Днес той все още е обграден от гъсто разположени порти и крепостни стени. Под селото се крие тайна - 450-метрова пещера, която може да бъде разгледана.

Намерете благоговение в Saint-Amand-de-Coly

В красивия център на това село близо до Сарла се намира укрепена романска църква, която датира от 12 век и гордо се издига над живописните улички. Свети Аманд, на когото е кръстено селото, е бил отшелник, за когото се твърди, че е живял в пещера на хълма през VI в. Освен църквата в селото има и останки от абатство. По улиците на Saint-Amand-de-Coly са оцелели много реликви от традиционния живот, включително камбанарията, общинската пещ за хляб и тютюневия хамбар, който е превърнат в базар за продажба на регионални храни. Отвъд селото има и пътеки, които ви отвеждат към природните красоти на региона.

Военният музей в Castelnaud-la-Chapelle"s

Разходете се покрай каменните къщи с дървени капаци и сводести порти, но не пропускайте да си направите пикник на брега на реката. Главната забележителност в това обградено с лозя село е замъкът Кастелно, забележително добре запазен пример за перигорски замък. В горната част на селото се открива прекрасна гледка към речната долина. Тук ще откриете и военен музей с реплики на оръжия от времето, когато селото е било стратегическа отбранителна точка.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати