Анализи

Тайните кътчета на Турция

   
Тайните кътчета на Турция

Много хора свързват Турция само с морето, плажа и хотелите с ол инклузив. Тази страна обаче е много  по-разнообразна, отколкото изглежда. Има планински села, прозрачни езера и древни градове, някои от които дори са споменати в Библията.

Вижте някои от малко известните красиви кътчета в Турция, които си заслужава да бъдат посетени. 

Олудениз

Турският тюркоазен бряг отдавна е позната на европейските туристи. Този курорт обаче не е много популярен, а това е незаслужено. Невероятна местност със снежнобял пясък, чиста вода с небесен оттенък и абсолютно спокойствие - това са нещата, които чужденците харесват най-много в Олудениз.

Въпреки това, не е толкова лесно да се стигне до тук. Градът няма собствено летище или жп гара, така че ще трябва да се сменят няколко вида транспорт. Най-лесният начин е да вземете директен полет до Истанбул или Анталия, оттам да вземете автобус или самолет до Даламан, а оттам да вземете такси до самия залив. В края на този труден маршрут ще се озовете в истинско райско кътче, което няма да ви остави безразлични.

Долината на пеперудите

Това вълшебно място е скрито между планината и морето. Така че дори и най-опитните туристи, които обичат да пътуват до скрити места, не предполагат за съществуването му. Основната характеристика на долината е нейната красота и пеперуди. Има повече от 100 вида от тези магически създания, които летят навсякъде.

Хората идват тук за спокойствие, релакс и хубави снимки. До мястото се стига само по вода. За да направите това, трябва да отидете до курорта Олудениз и да купите билети за лодка до там.

Остров Бозджаада

Ако обичате старинната архитектура и турското вино, трябва да посетите Бозджаада. Този малък остров е запазил своята идентичност и се е превърнал в истински музей на открито. Къщи на обикновени хора стоят тук от много векове, само от време на време се възстановяват и ремонтират. А над селището се издига перлата на този край – средновековна крепост, издигната върху руините на още по-стари дворци.

Многобройните лозя и винарни изискват специално внимание. Тук постоянно се провеждат дегустации и майсторски класове, където можете да опознаете по-добре местните традиции. До острова се стига с два транспорта. Първо, трябва да вземете автобус до залива, а оттам да вземете ферибот до Бозджаада.

Урфа

Този град има много дълга и интересна история. Християни и мюсюлмани са сигурни, че именно тук се е родил библейският персонаж Авраам, който се смята за праотец на евреи, араби и други народи. Тук можете дори да разгледате известния басейн с шаран, който се споменава в Светото писание. Според легендата, когато Авраам се опитал да бъде изгорен на клада, Бог го спасил, като превърнал огъня във вода, а дървото в риба.

Пълното име на селището е Шанлъурфа, но местните жители обикновено използват съкратения вариант. Най-лесният начин да стигнете до тук е със самолет от Истанбул или Анталия.

В града има много храмове и светилища.

Езерото Тортум

Този удивителен резервоар се е образувал между планините преди 15 хиляди години. Дължината му е 8 километра, което го прави един от най-големите в Европа и Азия. Езерото е известно с невероятната си красота и прозрачност на водата. И високите планини, които го заобикалят, образуват нещо като естествен басейн.

Стигането до Тортум не е много трудно. Първо трябва да вземете полет от Анталия или Истанбул до Ерзурум, а оттам да вземете автобус или такси.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати