Новини Хотели

Седем нови хотела отвориха в Пловдив за година

   
Седем нови хотела отвориха в Пловдив за година

Седем нови хотела отвориха в Пловдив през миналата година и с тях легловата база за туристи подгони 8000 легла. Сред тях са три 3-звездни ("Вила Флавия", "Сохо"  и "Пловдив Сити Център хотел"), два 4-звездни (Есте парк и Дабълтри Хилтън) и два 5-звездни (Визуализа и Емпориум Пловдив Ем Галери). Хотелите и хостелите с над 10 легла предоставят 6664 легла, а квартирите, регистрирани като места за настаняване - още близо 1200 легла, става ясно от Програмата за туризъм на Община Пловдив. Въпреки това средната заетост на местата за настаняване през 2022 г. е била 27%. Ръст спрямо предходната година има, но още сме далеч от приетата за базова 2019 г., когато заетостта е била 33 на сто. Освен че беше предковидна, тогава Пловдив бе и Европейска столица на културата.    

Средно по 65 лева са оставяли туристите за нощувка в Пловдив и така годишният оборот на местата за настаняване е над 33.5 милиона лева. Ръстът спрямо предходната година е зашеметяващ - с цели 82%. По-голямата част от приходите обаче идват от български туристи, въпреки че цените на нощувките за тях са били по-ниски, средно 59 лева срещу 75 лева на чужденците. Като генериращи пазари за местния туризъм топ 5 изглежда така: Турция, Германия, Гърция, Румъния и Обединеното кралство.

Според анализа на общинския отдел „Туризъм“ събитийният туризъм води най-много гости в града. А като най-посещавани безапелационно се очертават обектите в ОИ „Старинен Пловдив“, Регионалният природонаучен музей и Етнографският музей.

За тази година туризмът в Пловдив ще разполага с бюджет от 919 хиляди лева, като за половин милион от тях се разчита на приходите от туристически данък. Той е различен според категоризирането на обектите.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати