Анализи Новини

Жирона - градът на колоездачите и вкусната храна

   
Жирона - градът на колоездачите и вкусната храна

Често засенчван от Барселона, град Жирона определено заслужава повече от вниманието на туристите. Предвождани от El Celler de Can Roca - носещ звезда Мишлен, градът е дом на фантастични ресторанти.

А средновековният стар град, възможностите за колоездене от световна класа и висококачествените предложения на вино и бира допълват предпоставките за прекарване на един отличен уикенд.

Daily Mail дава предложения за хотели, заведения за храни и напитки и забележителности в Жирона.

Къде да отседнете?

Pensio Bellmirall

Сгушен точно зад катедралата в най-красивата част на стария град, този хотел със седем стаи се помещава в сграда от 13-ти век. Навсякъде има каменни и дървени подове, като всяка стая е декорирана уникално и завършена с оригинално изкуство.

Не пропускайте неговия очарователен двор, който е съсредоточен около древен кладенец.

Двойна стая със закуска е на цена от 96 евро.

Ciutat de Girona

На левия бряг на реката, близо до баровете и ресторантите на Placa de la Independencia, този съвременен хотел разполага с добре оразмерени стаи, закрит басейн, спа и фитнес зала.

Двойна стая закуска е на цена от 85 евро.

Nord 1901

Датиращ от 1901 г., както подсказва името, този непретенциозен хотел в центъра на града е пренесен с вкус в съвременността. Комфортните стаи предлагат топла цветова палитра, стилни мебели и полезни допълнения, като чайници и кафемашини.

Сенчестата градина с басейн и шезлонги е идеално място за бягство през летните месеци.

Цената на двойна стая стартира от 106 евро.

Какво да видите?

Разгледайте града пеша

Тъй като Жирона е компактен град, най-добрият начин да разгледате историческите му места е като се разхождате.

Населеното място е известно със своите 11 моста, най-забележителните от които са приказният Pont de Pedra и ръждивочервеният железен мост El Pont de Ferro, проектиран от Гюстав Айфел.

От тях ще се насладите на най-добрата гледка към цветните къщи, наредени край реката (Cases de l’Onyar).

Pixabay

Не пропускайте катедралата с нейните впечатляващи витражи и 86 стъпала, придобили популярност от поредицата Game of Thrones.

Качете се на средновековните стени

Построени от римляните, реставрираните средновековни стени, защитавали Жирона през вековете, предоставят чудесен начин да видите града отвисоко.

След като стигнете до катедралата, тръгнете нагоре (потърсете Passeig de la Muralla на картата) по древната пътека.

Ще бъдете възнаградени с невероятна гледка към града, провинцията и заснежените Пиренеи в далечината.

Pixabay

Наемете колело

Жирона е център за колоездене. С общност от местни професионалисти и аматьори, които се тълпят през ваканциите, със сигурност ще забележите множество велосипедисти, профучаващи покрай вас.

Да се присъедините към тях ще е чудесен начин да изследвате близката природа. Предлагат се и електрически велосипеди, ако не обичате да пълзите нагоре по хълмове (цените започват от 40 евро на ден в Bike Rental Girona).

Къде да хапнем и пийнем?

Le Bistrot

Когато си говорим за очарователни места, Le Bistrot надминава всички тях. Кацнал на стъпалата на Pujada de Sant Domènec, седнете на една от четирите външни маси и се насладете на гледката към фотогеничната криволичеща улица.

Най-доброто време за посещение е обядът, когато можете да си поръчате по-евтиното меню за деня: 20 евро за три ястия, хляб и чаша вино. Често се сервират задушено свинско с настъргани бадеми и треска с домати и айоли салса.

Creperie Bretonne

Тъй като френската граница е наблизо, не е изненада, че в града се предлагат вкусни палачинки.

Creperie Bretonne ги сервира в бретонски стил на разумни цени (от 5 евро) в странна обстановка, украсена с ретро филмови плакати и находки втора употреба - не пропускайте тоалетните, скрити в стар училищен автобус.

Rocambolesc

Заведението в стил Уили Уонка сервира иновативни вкусове сладолед, нетрадиционни сладкиши и прочути сандвичи със сладолед (цените започват от 3 евро).



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати