Новини Събития

Туристите отново прогониха акулите от залива Мая в Тайланд

   
Туристите отново прогониха акулите от залива Мая в Тайланд

Всеки ден до 40 рифови акули обикалят в синьо-зелените плитчини на популярния тайландски залив Мая, докато в същото време 4 000 туристи посещават заобиколения от скали плаж с бял пясък.

Броят на акулите се увеличил, откакто почти всички те бяха прогонени от наплива на туроператорски лодки и туристи, които искаха да видя тази необитаемата идилия, която придоби изключителна популярност след филма от 2000 г. с Леонардо Ди Каприо "Плажът".

Акулите се завърнаха, след като в периода 2018 - 2022 г. наложена забрана и пандемията от COVID-19 спряха потока от туристи към залива.

 

Властите позволиха възобновяването на посещенията на туристи с ограничения през 2022 г., а сега природозащитници твърдят, че броят на акулите намалява отново, което означава, че заливът Мая не успява да постига баланс между опазването на девствената екосистема и поддържането на свързания с туризма поминък на местните.

"Не говорим за затваряне на нищо или за намаляване на броя на туристите, а по-скоро за мъдрото управление на всичко това," казва пред Reuters Печ Манопавитр, морски съветник на Отдела по националните паркове на Тайланд.

Заливът Мая се намира на остров Пи Пи Ле - част от варовикова скала, покрита с изумрудено-зелена растителност в Андаманско море близо до западното крайбрежие на Тайланд.

Морският изследовател Метавий Чуангчароендий казва, че благодарение на туристическата пауза, островът отново е функционирал като развъдник на малки акули.

Тя и други изследователи от проекта Maya Shark Watch използват подводни камери и дронове за преброяване на акулите и за да следят тяхното поведение, места за хранене и модели на размножаване.

В годината между ноември 2021 г., когато стартират пилотното проучване, и края на 2022 г. отчитат намаляване на броя на акулите, тъй като туристите постепенно се завръщат.

Редица фактори влияят на акулите около остров Пи Пи Ле, в това число сезонни модели на придвижване и човешка дейност, като риболов, казва Метавий.

Тъй като броят на акулите вече намалява, властите и природозащитници имат намерение да не позволяват на туристите да плуват в залива и да прогонват малките акули, която се крият в плитчините и кораловите рифове.

"Надяваме се, че с наложените ограничения можем да смекчим причиняваното на акулите безпокойство. Провеждаме това изследване с надеждата да намерим най-добрия начин туризмът и околната среда да съществуват съвместно," казва Метавий.

Туризмът е основен двигател на тайландската икономика, съставлявайки 12% от БВП преди пандемията. Страната се надява да генерира 1.5 трлн. бата (43.7 млрд. долара) от до 30 милиона туристи тази година.

За Националния парк остров Пи Пи годишните приходи са намалели почти наполовина от 638.3 млн. бата (18.7 млн. долара) през 2018 г. до 373.6 млн. бата (10.8 млн. долара) през 2019 г., след като властите затвориха плажа.

Пандемията допълнително навреди на изпитващата затруднения индустрия.

След оказания натиск от страна на туроператори, властите отвориха залива Мая през януари 2022 г., след като преди това той беше затворен в продължение на четири години, а посетителите и приходите от тях отново нарастват стабилно.

Властите обаче запазиха някои ограничения за достъпа. Туристически лодки трябва да спират от другата страна на острова, посетителите трябва да вървят до плажа, а максималният брой хора, които се допускат в рамките на час, е 375, като те могат да влизат във водата само до колене.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати