Анализи

България е най-предпочитана дестинация за румънците и гърците за Великден

   
България е най-предпочитана дестинация за румънците и гърците за Великден

Предварителните данни на Института за оценки и анализи в туризма показват, че България е била най-предпочитана дестинация за румънците и гърците. У нас са дошли много туристи от Сърбия, Турция, Великобритания, както и Северна Македония. Общо 70 000 чужденци са почивали по родните курорти през празничните дни, съобщи пед bTV проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

Най-предпочитаните дестинации у нас са ски курортите Банско и Пампорово, "Св. св. Константин и Елена" на северното ни Черноморие, следвани от СПА столицата Велинград, както и от Боровец .Данните показват още, че повече българи са празнували извън страната, отколкото чужденци са влезли у нас. Зад граница са пътували общо 75 000 българи. Най-много от сънародниците ни са отишли в Гърция и Турция. За Великден някои са предпочели Сърбия, Румъния и Германия и Италия.

Ако трябва да се обобщи - общо за празниците Институтът за оценки и анализи в туризма отчита 325 000 пътувания на българи. Мнозинството от тях са у нас - 260 000.

"Когато Великден съвпада с майските празници, тогава пътуванията достигат половин милион. Когато е извън майските празници, както е сега, пътуванията за Великден не постигат тези параметри. Следващата година Великден отново ще е през май и се очакват значително повече пътувания", поясни Драганов.

Експертът добави, че около 100 млн. лв. е оборотът в туризма по Великден. Средно по 380 лв. се харчат на ден от един човек в България и по 425 лв. - в чужбина.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати