Новини Събития

Нов коралов риф е открит край Галапагоските острови

   
Нов коралов риф е открит край Галапагоските острови

Научна експедиция откри неизвестен досега коралов риф с богата фауна край еквадорските Галапагоски острови, предаде Ройтерс, като цитира местното Министерство на околната среда.

"Дълбоководна научна експедиция откри първия напълно девствен коралов риф, чиято дължина е приблизително около два километра, на дълбочина от 400 метра", съобщи министърът на околната среда Хосе Давалос в Tуитър. "Галапагос отново ни изненадва!".

Учените смятаха, че Уелингтънският риф е единственият на Галапагоските острови, устоял на климатичния феномен Ел Ниньо през 1982 г. и 1983 г. Последното откритие обаче показва, че и други корали са се съхранили, се казва в разпространено съобщение на еквадорското министерство.

Над 50 процента от коралите в новия риф са живи.

"Това е много важно на световно ниво, защото състоянието на доста от дълбоководните системи е влошено", каза Стюарт Банкс, старши морски изследовател във Фондация "Чарлз Дарвин" и участник в експедицията. Според него коралите са поне на няколко хиляди години.

Еквадор увеличи площта на морския резерват Галапагос с още 60 000 квадратни километра миналата година и тя стана 198 000 квадратни километра. Към съществуващата преди това защитена морска зона от 138 000 квадратни километра е присъединен участък, свързващ я с територията на костариканския национален парк на остров Кокос. Мярката има за цел да осигури допълнителна защита в тази част на океана, която се отличава с голямо биоразнообразие.

Еквадорският архипелаг, вдъхновил еволюционната теория на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин, също е дом на големи костенурки, албатроси, корморани и други видове, някои от които са застрашени, отбелязва Ройтерс.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати