Новини Транспорт

ИзиДжет очаква годишната й печалба да надхвърли очакванията

   
ИзиДжет очаква годишната й печалба да надхвърли очакванията

Нискотарифната авиокомпания "ИзиДжет" (EasyJet) очаква годишната й печалба да е по-висока от очакваната заради нарасналите приходи и силното бъдещо търсене, предаде ДПА. 

Авиокомпанията обяви, че загубата й преди облагане с данъци за шестте месеца до края на март е била между 405 милиона британски лири и 425 милиона британски лири (504-539 милиона долара).

Това е понижение с над 120 милиона британски лири спрямо предходната година.

Броят на пътниците е достигнал 15,6 милиона души през първите три месеца на годината, което е повече от една трета спрямо 11,6 милиона през същия период на 2022 г.

Нискотарифният авиопревозвач обяви, че очаква да надвиши пазарните очаквания за печалба преди облагане с данъци от 260 милиона британски лири за годината до края на септември.

Приходите от пътник на седалка през шестте месеца до края на март е била 42 на сто на годишна основа, задвижвана от скока на цените и дела на заетите седалки в самолетите.

"Търсенето на полети и ваканционни пакети на "ИзиДжет" продължи да нараства през полугодието, което доведе до подобрение със 120 милиона британски лири на резултатите и с 1 милиард британски лири на приходите на годишна основа", каза главният изпълнителен директор на "ИзиДжет" Йохан Лундгрен.

"Свидетели сме на продължаваща тенденция на нараснал брой резервации през лятото, тъй като клиентите отдават приоритет на разходите за пътувания и избират авиокомпании като "ИзиДжет", предлагащи най-добрия микс между цена и дестинация.  "ИзиДжет холидейс" (EasyJet Holidays) също продължава траекторията си на растеж като най-бързо развиващата се ваканционна компания в Обединеното кралство.

Според Лундгрен търсенето на въздушен транспорт е "по-силно отвсякога" въпреки нарасналите разходи за живот. 

"ИзиДжет" е регистрирал силно търсене от клиентите във Великобритания на традиционни дестинации за плажове и развлечения като Аликанте, Амстердам, Фаро, Майорка и Малага,предаде БТА.

Лундгрен уточни също, че средната продължителност на пътуванията е намаляла до около седем дни, което е понижение спрямо 12 дни през първата година от пандемията от коронавируса.

"Моделът на пътуванията се връща към нормалното и хората ще предприемат все повече пътувания", допълни той. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати