Новини Транспорт

Транспортна стачка удря три германски летища

   
Транспортна стачка удря три германски летища

Близо 100 000 души ще бъдат засегнати от стачките на служителите по авиационна сигурност на трите летища днес и утре, а близо 700 заминаващи полети ще бъдат отменени, съобщи Асоциацията на летищата в Германия (ADV).

Ситуацията в терминалите е същата както при предишните стачки на "Ферди" тази година - терминалите за заминаващи са празни, но обстановката е спокойна, каза в изявление говорител на летището в Хамбург.

От синдиката обявиха, че преговарят с Асоциацията на компаниите за сигурност в авиацията Бе Де Ел Ес (BDLS) с настояване за увеличаване на заплащането при нощни смени, през уикенда и по време на официалните празници, без обаче да се вижда пробив.

В петък стачката се очаква да се разшири, след като от "Ферди" призоваха служителите по сигурността на летището в Щутгарт да се присъединят към протестите, подканяйки летището да отмени всички заминаващи полети.

Германският синдикат на работещите в железниците и транспорта (EVG) също призова за национална транспортна стачка утре, която сериозно ще се отрази на германския национален железопътен превозвач "Дойче бан" (Deutsche Bahn).

Стачката ще засегне 50 компании и ще започне от 03:00 ч. до 11:00 ч. местно време (04:00 - 12:00 българско), като се очакват значителни смущения в движението, казаха от железопътния и транспортен синдикат.

Високата инфлация в най-голямата европейска икономика предизвика вълна от стачки в последните месеци след като работниците настояват за по-високо заплащане, за да компенсират нарастващите разходи за живот, обобщава БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати