Новини Транспорт

Транспортна стачка удря три германски летища

  20.04.2023 13:17  
Транспортна стачка удря три германски летища

Близо 100 000 души ще бъдат засегнати от стачките на служителите по авиационна сигурност на трите летища днес и утре, а близо 700 заминаващи полети ще бъдат отменени, съобщи Асоциацията на летищата в Германия (ADV).

Ситуацията в терминалите е същата както при предишните стачки на "Ферди" тази година - терминалите за заминаващи са празни, но обстановката е спокойна, каза в изявление говорител на летището в Хамбург.

От синдиката обявиха, че преговарят с Асоциацията на компаниите за сигурност в авиацията Бе Де Ел Ес (BDLS) с настояване за увеличаване на заплащането при нощни смени, през уикенда и по време на официалните празници, без обаче да се вижда пробив.

В петък стачката се очаква да се разшири, след като от "Ферди" призоваха служителите по сигурността на летището в Щутгарт да се присъединят към протестите, подканяйки летището да отмени всички заминаващи полети.

Германският синдикат на работещите в железниците и транспорта (EVG) също призова за национална транспортна стачка утре, която сериозно ще се отрази на германския национален железопътен превозвач "Дойче бан" (Deutsche Bahn).

Стачката ще засегне 50 компании и ще започне от 03:00 ч. до 11:00 ч. местно време (04:00 - 12:00 българско), като се очакват значителни смущения в движението, казаха от железопътния и транспортен синдикат.

Високата инфлация в най-голямата европейска икономика предизвика вълна от стачки в последните месеци след като работниците настояват за по-високо заплащане, за да компенсират нарастващите разходи за живот, обобщава БТА.