Новини Транспорт

Международните полети са с 30% по-скъпи

   
Международните полети са с 30% по-скъпи

Пътуващите, които планират лятна ваканция в чужбина, ще трябва да се бръкнат по-дълбоко, според нов доклад на Американската автомобилна асоциация (AAA).

Международните пътувания с начална точка САЩ са скочили с над 200%, а цените на билетите до задгранични дестинации отбелязват ръст от близо 30% от 2022 г. насам, според данните на организацията.

Най-популярната дестинация за международни пътувания от САЩ е Лондон, където се наблюдава увеличение от 350%, следван от Рим, Париж и Дъблин.

Въпреки че цените са скочили, опитните пътешественици все още могат да открият добри оферти за летни пътувания, като направят проучване и обмислят използване на нискотарифни превозвачи.

Как да откриете най-евтините самолетни билети?

Можете да се абонирате за уебсайтове, които следят цените на самолетните билети и ви сигнализират, когато полетът, който ви интересува, е по-евтин.

Вероятно ще спестите значителна сума и ако летите в средата на седмицата (обикновено в сряда). Цените на самолетните билети са с около 9% по-ниски в този период, в сравнение с полет през уикенда, пише T+L.

Освен това, по-ранната резервация на билет също влия на цената. Експертите препоръчват за полети между САЩ и Европа тя да се направи поне един месец преди очакваното заминаване.

Пътуващите може да обмислят да летят до второстепенно летище, като например лондонското Гетуик или парижкото Орли, за да спестят средства.

Услугите на нискотарифните авиокомпании пък са особено изгодни за големи групи или семейства поради възможността за комбиниране на допълнителните екстри. Например, родител може да плати допълнителен багаж, какъвто да липсва към детския билет.

Възход и при круизите

В доклада на AAA се посочва още, че круизната индустрия също отбелязва ръст след пандемията.

Международните круизи са скочили с 30% през тази година, в сравнение със същия период на миналата, а европейските речни круизи отбелязват особено голям ръст.

Лидерите в индустрията посочват, че нарастването на соло пътуванията и резервациите извън сезона са фактори, допринасящи за възхода им.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати