Новини Събития

Вижте скритите чудеса под улиците на Лисабон

   
Вижте скритите чудеса под улиците на Лисабон

Два пъти в годината група ентусиасти отварят шахта на един от натоварените булеварди в Лисабон, под който се разкриват стъпала, водещи към един от най-древните археологически обекти под португалската столица, пише NOVA. Това са изключително добре запазени римски останки, датиращи от над 2000 години.

Оказва се, че под мегаполиса има тунели и постройки, които са били населявани от римляните, докато целият полуостров е бил под тяхно владение в продължение на няколко века. „Тази структура все още е стабилна и дава гаранции, че модерните постройки, издигнати над нея, са сигурни за хората”,твърди директорът на Лисабонския музей Джоана Суза.

Археологическият обект, известен като „Римските галерии”, приема посетители два пъти в годината за по няколко дни през април и септември. През останалата част на годината тунелите са под вода, тъй като тя помага за съхранението им.

Галериите са открити за пръв път през 1771 година, когато Лисабон се е възстановявал след опустошителното земетресение от 1755 година, което е изравнило града със земята.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати