Хотели

Известни зърнопроизводители купиха хотел България в Добрич

  23.04.2023 19:57  
Известни зърнопроизводители купиха хотел България в Добрич
Арендаторът и зърнопроизводител Иван Павлов (на снимката) заедно с неговия брат - Илко, са сред най-големите в страната
  Pronewsdobrich.bg

С нов собственик е вече тризвездният хотел "България" в Добрич, който е най-старият и емблема на града. Финализирана е сделката за „Хотел България“ ЕООД, продължила няколко месеца, с която „Дарик имоти България“ АД продаде хотела, придобит по време на приватизацията от една от компаниите на Радосвет Радев. Наследниците на бизнесмена го продадоха за около 4 милиона лева, съобщава местния сайт pronewsdobrich.bg. Той беше оценен на 3 998 700 лева от вещи лица през февруари тази година.

Новият собственик е компанията "Хотел Добрич" ЕООД, като сделката е сключена на 12 април, но е вписана в Търговския регистър на 20 април 2023 г., показва справка в него. Собственик и управител на фирмата е Борислав Бонев Петков, който по информация на TravelNews е свързан със зърнопроизводителите и едни от големите арендатори в Добруджа – братята Иван и Илко Павлови от Генерал Тошево. Тримата не бяха открити за коментар по отношение за развитието на хотела в бъдеще. От комплекса обясниха, че ще се запази дейността му.

Хотел България в Добрич

Борислав Петков поема управлението от съпругата на покойния вече Радосвет Радев Димка Иванова Михайлов-Радева. Комплексът е с площ 9 467.68 квадратни метра. Сградата се намира на площада на областния град. Хотелът е на шест етажа, с общо 210 легла в 53 стаи. Първият и вторият етаж се отдават под наем за офиси. Комплексът разполага със заведения за хранене - основен ресторант “България”, панорамен ресторант, лоби бар, бар-мецанин и казино. Комплексът разполага с две конферентни зали, съответно със 75 и 40 места, перално стопанство и паракотелно. Има огромен паркинг с възможности за допълващо застрояване (МОЛ - търговски център). Урегулираният поземлен имот е с площ 9500 квадрата, разгънатата му застроена площ пък е 22 000 кв. м.  

Знаковият хотел в центъра на Добрич беше притежание на "Дарик Имоти България" АД, чийто собственик до октомври месец на 2021 г. е Радосвет Радев. Собственикът на групата "Дарик", в която влиза и "Дарик Радио" почина внезапно на  6-ти август същата година. Оттогава-насам хотелът е на неговите наследници - децата и съпругата му. През ноември миналата година сградата на хотела с офисната част, разделена на 33 самостоятелни обекта, е била ипотекирана в "УниКредит Булбанк" за 9 623 000 лв. На 15 ноември договорната ипотека е била заличена.

Новият собственик на „Хотел България“ ЕООД е "Хотел Добрич" ЕООД, учредено на 25 октомври 2022 г., показва справка на TravelNews в Търговския регистър. Негов едноличен собственик и управител е Борислав Петков. Той е бил съдружник в компанията „Градска среда“ ЕООД, която сега е на Илко Павлов и се управлява от него и сина му Кирил Павлов, показва справка в „Търговския регистър“.

Братята Иван и Илко Павлови са първите арендатори в Добруджа, стартирали през 1990 г. Към момента обработват над 48 хил. дка в 12 землища на община Генерал Тошево, Добричка област. Те са и първите носители на отличията „Млад фермер" и „Агробизнесмен на България" през 1992 и 1993 г. Понастоящем Иван Павлов е председател на клуб „Агробизнесмен на България". Фамилията Павлови включва и младото попълнение от общо четирима наследници, които макар и с дипломи по право ще продължат да развиват семейния бизнес.

При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 6 май 2020 г. екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установи, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена. Всички дървета, където гнездяха кормораните бяха изсечени и подготвени за извозване. За нарушението бяха обвинени братята Иван и Илко Павлови. Синът на Иван – Христо Павлов, е лидер на ГЕРБ в община Генерал Тошево. Преди последните президентски избори регионални медии обявиха, че двамата братя са вечеряли с президента Румен Радев в Балчик. 

Добруджанските зърнопроизводители Илко и Иван Павлови от години демонстрират неограничени финансови възможности. Те са известни в цяла Североизточна България като най-големите мултимилионери в земеделието.

Къщата на братя Павлови на първа линия в Балчик

Преди години събраха погледите на летуващите по Северното Черноморие с лукса, с който превърнаха бившата популярна в близкото минало дискотека „Арена“ в свой частен дом, разположен на първа линия до крайбрежната алея в Балчик. Палатът е само на 300 метра от известния в цял свят Дворец на румънската кралица Мария и прословутата му уникална ботаническа градина. Според медийни публикации те разполагат и с няколко собствени самолета, скъпи автомобили, къщи на Малдивите и дори притежават собствен остров в Индийския океан.

Мирослав Иванов