Анализи

Коронацията дава тласък на туризма в Англия

   
Коронацията дава тласък на туризма в Англия

Коронацията на крал Чарлз Трети привлича почитателите на кралските особи, очаровани от пищността, спектакъла и драмата на монархията, както и посетители от далеч, желаещи да се докоснат до част от британската история. Кели Кърто е на първото си пътуване извън САЩ и за заклетата почитателка на британското кралско семейство то е на първо място в нейния списък на желани дестинации – да посети Лондон за коронацията на крал Чарлз Трети, пише в свой анализ "Дойче Веле".

След като пристигнат на 5 май 44-годишната шофьорка на училищен автобус от Лонг айлънд и нейна приятелка ще се насочат към "Дъ Мол", церемониалният булевард, водещ до Бъкингамския дворец, по който на следващия ден ще премине изпълнената с помпозност процесия на монарха. Там те възнамеряват да прекарат нощта, ако успеят да намерят подходящо място, от което да зърнат позлатената държавна конска карета, кралските особи и хилядите войници, които ще маршируват покрай тях – въпреки че са платили за четиризвезден хотел за деветдневното си пътуване.

"Това е възможност, която се предоставя веднъж в живота. Можете да бъдете част от историята", каза Кърто. "Всички по света познават това семейство. Всички по света ще гледат тази коронация – и ние ще бъдем част от това".

Коронацията примамва кралски ентусиасти, очаровани от церемониалния спектакъл – и драма – на монархията и посетители от далеч, жадни да изпитат частица от британската история. Туристическите компании, магазините и ресторантите разстилат червения килим, независимо дали става дума за изпълнена с екстри автобусна обиколка на най-големите забележителности на Лондон, включваща пиене на чай, или за разнообразни артикули - от кралските до кичозните.

Изпълненият със събития уикенд, започващ на 6 май, ще донесе приток на пари на бизнесите в Централен Лондон, особено на хотелите, пъбовете и ресторантите, но няма да направи много за жителите на Великобритания, които се опитват да се справят с икономика, която е на ръба на рецесията и криза на цената на живота, която предизвика месеци на създаващи хаос стачки на работници, искащи повишения на заплатите.

За посетители, които искат да похарчат пари, хотелите в Лондон предлагат пакети, менюта и декори, посветени на коронацията. Желаещите да похарчат впечатляващата сума от 12 995 лири (над 16 000 щатски долара) могат да получат нощувка в кралския апартамент в петзвездния хотел "Кафе роял" (Cafe Royal) и пътуване с лимузина до Лондонската кула за частна обиколка и разглеждане на скъпоценностите на короната.

"Хотел Дорчестър" (The Dorchester Hotel), който отдавна е любим на кралски особи и знаменитости, е изработил за коронацията пищна торта на пет етажа и е окачил театрална драперия по фасадата си, за да пресъздаде украсата, използвана при коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 година.

Мнозина международни посетители са привлечени от идеята за "красива приказка" за "кралските особи и всичко, което ги заобикаля", казва управителят Лука Виргилио. "Така че има много любов и много голям интерес. И ние вече сме напълно резервирани, което е много окуражително", добавя той.

"Кралският ланкастърски хотел" (The Royal Lancaster Hotel) близо до Хайд парк предлага следобедна закуска, вдъхновена от любимата храна на Чарлз: сандвичи с печено говеждо, чай Дарджилинг и мус от сливи. В менюто е включена торта с чай от Дарджилинг, оформена като корона върху пурпурна възглавница, а в бара на хотела се сервира коктейл за коронацията: мартини с няколко капки чай от Дарджилинг, украсено със златни листенца.

За по-различно преживяване, 64-годишната Ани Верхарт и нейната 30-годишна дъщеря Клаудия Ломбарт от Белгия, се качват на украсен с британски флагове червен двуетажен ретро автобус за обиколка, посветена на коронацията, в която са включени забележителности като Биг Бен и площада "Трафалгар".

По пътя те отпиват чай – използвайки поставки за чаши за предотвратяване на разливи – и похапват с пръсти сандвичи и сладкиши като "кралската кифла" от меню, изготвено от бивш кралски камериер за туроператора "Пекарната на Бриджит" (Brigit's Bakery). "Познавахме кралицата през целия си живот", казва Верхерт. "И сега за първи път виждаме смяна на трона. Така че това е специално".

И сувенирите са предостатъчно, включително чаени кърпи, чорапи, десертни чинии и други произведени специално за коронацията артикули от "Роял кълекшън тръст" - разпространителят на официални сувенири.

Неофициалните стоки също са в изобилие в магазините в туристическите райони и лика на Чарлз е грубо изобразен върху чанти, подложки и поставки за чай, или произведени за коронацията химикалки, кутии с фъдж и карти за игра, които представляват по-скъпите предложения. На още повече предмети - от чаши до фигурки с големи глави - е изобразена майка му, която почина през септември, след като прекара 70 години на престола.

Официални представители силно се надяват, че коронацията ще даде жизненоважен тласък на туристическата индустрия в страната, която все още се възстановява от продължилите две години спирания заради КОВИД-19. Миналата година Великобритания е посрещнала около 29,7 милиона посетители, което все още е с близо една трета по-малко от 2019 година.

"Събития като това наистина дават тласък на възстановяването, нали? И те отново поставят Великобритания на световната сцена", каза Патриша Йейтс, главна изпълнителна директорка на туристическия борд "Посетете Великобритания" (VisitBritain).

Празненствата за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора миналата година са довели допълнителни 2,6 милиона посетители в Лондон, каза тя и се очаква коронацията на Чарлз да има подобен ефект. Очаква се историята, наследството и кралските особи да бъдат най-големите атракции за международните туристи, каза още Йейтс и кралският спектакъл е особено привлекателен за американците, които са двигател на възстановяването на туризма във Великобритания.

"Наблюдаваме увеличение с 10% на резервациите за полети през май от американския пазар", каза тя. "Голямата въпросителна е, разбира се, Китай, който беше нашият втори по стойност пазар и все още не се е завърнал в размерите, които бихме искали да видим".

По-широкото въздействие на коронацията върху британската икономика не е толкова ясно. 

Данъчните приходи ще се увеличат от допълнителните разходи за търговия на дребно по време на партита в цялата страна, включително от продажбите на алкохол, за който се плащат високи мита. На пъбовете ще бъде разрешено да останат отворени два часа по-дълго на 5 и 6 май. Организирането на коронацията обаче е свързано с огромни разходи, които по някои данни могат да достигнат 100 милиона паунда, а допълнителният официален празник на 8 май означава загубен ден за производството.

И така, докато хотелиерската индустрия печели, "обратната страна на това е, че, като дадете на всички допълнителен почивен ден, отнемате доста производство от икономиката в много други сектори", каза Андрю Гудуин от "Оксфорд икономикс" (Oxford Economics).

От началото на миналата година британската икономика по същество е в застой, тъй като най-високата от десетилетия насам инфлация притиска домакинствата и малките предприятия. Международният валутен фонд очаква, че през тази година производството във Великобритания ще се свие най-много от всички големи икономики.

За да се справят с нарастващите разходи за живот, медицински сестри, учители, пощенски служители и други стачкуват за по-високи заплати. Охранителите на летище "Хийтроу" планират да не се явяват на работа от 5 май, което заплашва да предизвика нарушения в пътуванията за коронацията.

"Има много препятствия, с които икономиката трябва да се пребори", каза Гудуин. "Бранд файнънс" (Brand Finance) твърди, че монархията стимулира икономиката на Великобритания с 500 милиона лири годишно, което компенсира около от 350-те милиона паунда, които тя струва на данъкоплатците.

Въпреки това, този принос е по-малко от една трета от прогнозата на базираната в Лондон консултантска компания за 2017 година. Главният изпълнителен директор Дейвид Хай обвинява за този спад "катастрофалните шест години" за кралското семейство, включително скандала с принц Андрю, поредицата от гафове на второстепенни кралски особи и раздялата на Хари и Меган със семейството. Въпреки това "все още вярваме, че занапред монархията ще генерира повече приходи за икономиката на Обединеното кралство, отколкото му струва", каза Хай.

Кралските особи със сигурност привличат Кърто, която ще отседне заедно с приятелка в хотел "Уелингтън блу оркид" (Wellington Blue Orchid) в Лондон на цена от около 3000 лири. Те планират да посетят двореца Хамптън корт, Уестминстърското абатство, Лондонската кула и да направят еднодневни екскурзии до Оксфорд и Котсуолдс. Няма да е евтино, но Кърто няма да пести пенсове. "Планирам да се наслаждавам без ограничения", казва тя. "Знам, че Лондон е скъп град, така че съм готова да похарча доста пари".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати