Новини Събития

Италианско туристическо видео стана обект на подигравки заради кадри от Словения

  26.04.2023 09:36  
Италианско туристическо видео стана обект на подигравки заради кадри от Словения

Италианското министерство на туризма стана обект на подигравки, след като стана ясно, че в официално видео за привличане на туристи в Италия са използвани кадри с хора в Словения, пиещи словенско вино, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Видеото, което е част от кампанията за 9 милиона евро (9.91 милиона долара), създадена от комуникационната група "Армандо Теста" (Armando Testa), бе широко осмяно от критици и в социалните медии дори преди появата на тази част от него, която е снимана в чужбина.

Озаглавено "Отворен за чудото" (Open to Meraviglia), както е и наименованието на кампанията, съчетание на английски и италиански език, то използва компютризирана "инфлуенсърска" версия на Венера. Тя е символ на италианското изкуство и е нарисувана от Сандро Ботичели в ренесансовия му шедьовър "Раждането на Венера".

Съвременната Венера носи къса пола, яде пица и представя някои от основните туристически атракции в Италия като Колизеума в Рим и катедралата "Санта Мария дел Фиоре" във Флоренция.

Специалистът по история на изкуството Томазо Монтанари нарече рекламната кампания "гротеска" и "цинично" прахосване на пари, а видеото бе осмяно от потребителите в италианските социални мрежи. 

Най-противоречивите кадри показват група усмихнати млади хора, които пият вино в слънчев вътрешен двор, и това е представено като типична италианска сцена. Зрители със зорко около обаче са забелязали, че вътрешният двор всъщност е в региона Котар в Словения, който е близо до италианската граница, а бутилката вино на масата също е местна марка. Комуникационната група "Армандо Теста" не коментира информацията.

Италианският министър на туризма Даниела Сантанке, член на крайнодясната партия на премиера Джорджа Мелони "Италиански братя", нарече критиците на видеото "сноби" и заяви, че изобразяването на Венера като инфлуенсър цели да привлече младите хора.