Новини Хотели

Туристическият съюз е против хижи да стават хотели

   
Туристическият съюз е против хижи да стават хотели

Хижа "Христо Смирненски" не е плащала наем на Българския туристически съюз (БТС) от октомври 2022 г. Това е едно основанията за прекратяване на договора с наемателите - фирма "МИГ 79 Б" от Велинград. Наемът е 700 лева на месец, който не е висок, спрямо капацитета й, обясни Васил Николов, отговарящ за стопанската дейност на БТС на пресконференция днес в БТА. Хижата е над местността Юндола, на 1860 м височина, под връх Белмекен, и има 60 легла, нощувката е 30 лева и действа ресторант. Другите причини са, че обектът е бил даден под наем от местното туристическо дружество "Юндола 1919" от Велинград, а реалният собственик е БТС и той би трябвало да е наемодател.

Вчера 14 членове на УС на БТС поискаха оставката на председателя Венцислав Венев, заради "действия, уронващи престижа на БТС" при отстраняването на наемателите, а преди месец - и на Туристическия дом над Троян.

Отстраняването им на 19 април е било напълно законно, имало е решение преди това на Управителния съвет на БТС, посочи Венев. Местното туристическо дружество във Велинград - "Юндола 1919" е било уведомено. То има договор с БТС за безсрочно и безвъзмездно ползване на хижата, подписан през 2005 г. После то е дало под наем обекта, като договорът е до 2027 г. БТС, обаче, иска наемните договори да се подписват само с него, а не с местните туристически дружества, защото е собственик на хижата.

Хижа "Христо Смирненски" е над Юндола в посока връх Белмекен.

По думите на Николов се оказва, че в момента БТС подновява договорите за ползване на много обекти, но хижари не искали да ги подписват. "Защо не искат? Защото в новите договори има изрично изискване туристът да може да си извади храна от раницата и да се нахрани в столовата и после да си почисти. Това не устройва някои (хижари), тъй като особено, ако има автомобилен достъп до хижата, те гледат на нея като хотел и ресторант, а не като на хижа. Целта на новото ръководство на БТС е именно срещу това", обясни Николов.

На въпрос на "Дневник" как биха издържали финансово хижарите, ако им се спре или ограничи търговската дейност, председателят на БТС Венев уточни, че ще се действа според всеки конкретен случай. "Ние познаваме доста добре обектите и сме диалогични хора и знаем къде има възможност да се приложи това и къде - няма. Въпрос на договорка е това и ние сме наясно с това", обеща той и даде пример с хижа "Грънчар". Тя е на 2600 м височина в Рила и през зимата има малко посещения. "Затова договорът трябваше да е от януари, но ние го отложихме за юни", посочи Венев.

Той изреди като добър пример две хижи - заслон "Ботев" под едноименния връх в Стара планина и заслон "Тевното езеро". Неговият хижар бил невероятен и строг, похвали го Венев. Там обаче имаше не един и два скандала с туристи, позволили си да опънат палатка наблизо.

Венев заяви, че е говорил с някои от 14-те членове на УС, които му поискаха оставката и смята, че те са били подведени от един "турист в кабинет", както го нарече, визирайки доц. Румен Драганов. Той каза за "Дневник", че на 28 април ще има събрание на УС на БТС, на което ще се разгледат случаите на безцеремонно отстраняване на хижари. Венев заяви, че това не е първото искане на оставката му и е решен "да не си остави магарето в калта".

За последните 20 години са били приватизирани над 300 обекта, притежавани от БТС, като Николов определи това като кражба. Това ставало по два начина: хижата няма договор с БТС и след определен срок хората, които я стопанисват, си изкарвали по давност констативен нотариален акт и я превръщали в хотел-ресторант или в частни домове и резиденции. Целите на БТС са съвсем други - да се развива социална и спортно-туристическа дейност в тях, подчертаха от ръководството на сдружение БТС.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати