Новини Транспорт

В Люксембург всички пътувания са безплатни

   
В Люксембург всички пътувания са безплатни

Представете си, че сте в страна, която можете да пропътувате от край до край без да платите нито стотинка.

Запознайте се с първата държава в света, която предоставя безплатен обществен транспорт на всички: Люксембург.

И въпреки че това е местна инициатива, чиято цел е намаляване на автомобилния трафик, крайният резултат е истински благодат за туристите.

Притисната между Франция, Германия и Белгия, Люксембург няма излаз на море и е толкова малка точка на картата, че понякога е трудно дори да се забележи, пише Daily Mail.

Хълмистата столица, също наречена Люксембург, е цветна бъркотия от готически камбанарии, кули и боядисани в пастелни тонове къщи, прилепнали към  отвесните пясъчни стени на дефиле. За да се насладите на гледката, можете да използвате фонукиляр – разбира се, безплатно.

Люксембург има бурно минало. През вековете е управляван от французите, Хабсбургите и холандците, като едва през 1867 г. получава независимост, въпреки че губи много земя за сметка на своите съседи.

Вместо монарх страната има велик херцог, което прави Люксембург единственото велико херцогство в света. Настоящият херцог Анри е на 68 години и поема управлението, когато баща му абдикира през 2000 г.

Дворецът му е построен на плато, а местните разбират, че си е вкъщи, когато отпред е паркиран електрическият му автомобил Tesla.

Три държави

Ако решите да излезете извън столицата, до района на Мозел можете да стигнете с трамвай и автобус. Освен терасовидните лозя, които се издигат от реката, тук се намира и точката, в която се срещат три държави.

Ако минете по моста, ще се озовете в Германия. Направите ли завой надясно, вече сте във Франция. Завийте надясно и скоро сте във Франция.

На север се намира замъкът Вианден, кацнал на хълм, не пропускайте и фотографската изложба на Едуард Щайхен Family Of Man.

На изток огромни скални образувания на 200 милиона години се издигат между дърветата, а между тях се извива дългата над 100 км туристическа пътека Mullerthal.

Въпреки че е една от най-малките държави в Европа, Люксембург заслужава да бъде посетен.

Предлага древна култура, замъци и лозя, както и някои от най-уникалните терени за туризъм. А днес пътуването из страната няма да ви струва нищо.

Наричаме това едно от най-добрите безплатни предложения в света.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати