Новини Събития

Вижте златната каляска, позлатеното бюро и трона на цар Фердинанд в музея на София

   
Вижте златната каляска, позлатеното бюро и трона на цар Фердинанд в музея на София
Златната каляска е впечатляваща
  Мирослав Иванов

Регионалният исторически музей - София е подреден така, че посетителите да се чувстват като в модерен европейски музей, установи проверка на TravelNews. В него е златната каляска на цар Фердинанд (с която преминава тържествено през София след сватбата си с княгиня Мария Луиза през 1893 г.), която е била на Мария Антоанета и е подарена за сватбата му.
Ще видите трона, скиптърите и другите символи на властта от Двореца. Позлатеното бюро на цар Фердинанд, подарено му от Бисмарк, е впечатляващо. Има невероятен часовник, подарен на царя от британската кралица Виктория. Мерецедес от 1905 г., първото МПС на Двореца, също е добре реставриран.
В музея ще видите как са изглеждали първите трамваи в София - забравен факт е, че след въвеждането на електрическите трамваи, е имало първа и втора класа. Демократично настроените софиянци обаче бойкотират първа класа и скоро тя е премахната.
Разбира се, в залите са разположени и други експозиции, посветени на различни епохи и аспекти от софийския живот. Музеят на София разполага с над 120 хил. движими културни ценности, като най-ранните са от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в квартал „Слатина“. Има и специализирана научна библиотека с около 12 000 единици, като сред най-старите са ръкопис от 1820 г. и печатна книга от 1714 година.
Музеят се намира в сградата на Централната минерална баня.

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати