Анализи

Министерството на туризма отчита рекорден сезон и бум за Великден

   
Министерството на туризма отчита рекорден сезон и бум за Великден

Българската туристическа индустрия се е възстановила от кризата, причинена от коронавируса, и показателите бележат ръст спрямо рекордите преди пандемията, съобщи Министерството на туризма.

Причина за рекордния ръст от 23% според ведомството е удълженият сезон и изобретателността на хотелиерите, които при липсата на сняг предложиха нови продукти като балнео и СПА.

За периода 1 януари - 15 април 2023 г. са отчетени над 1.5 млн. регистрации на туристи, като ръстът спрямо същия период на 2022 г. е малко над 20%.
Бум на пътуванията по Великден

По оценки на Министерството на туризма пътувалите около Великден са 300 хил., като една трета са отсядали в места за настаняване, а останалите са предприели еднодневни пътувания или са ползвали собствени имоти. Очакванията са приходите от туризъм през четирите празнични дни да надхвърлят 150 млн. лв.

По данни от информационната система около 65% от туристите за Великден са българи, а около 35% - чужденци, от които най-много са били туристите от съседните страни, от Израел и Германия.

Според подадените към момента данни, за периода 13 - 18 април 2023 г. най-висок е бил интересът към религиозен и културен туризъм. Над 30% от пътуванията по Великден са до популярни дестинации за културен и религиозен туризъм - Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна.

Около 27% от туристите са почивали в този период по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието традиционно за Великден интерес има от румънските туристи.

На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от най-известни СПА курорти са предпочетени от около 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е приключил на Великден, но над 8% от туристите са избрали общините с големи ски курорти - Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

Около 16% от туристите по Великден са избрали различни други дестинации в страната, като това показва колко разнообразни възможности за пътуване и почивка предлага България.

Приходите от входящ туризъм са 915 млн. лв. за периода декември 2022 - февруари 2023 г., сочат изчисления на основата на данни на БНБ. Ръстът на приходите от входящ туризъм този зимен сезон спрямо същия период на зимен сезон 2021/2022 г. е 38%.

Министерството отчита ръст от всички водещи пазари, като най-значително е увеличението на гръцките туристи - над 100% в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Висок ръст има и на израелските туристи - близо 100%. По текущи данни ръстът на българските туристи е около 17%, а на британски туристи - близо 10%.

Летищата очакват повече полети през летния сезон

Прогнозите на министерството за летния туризъм са обнадеждаващи, т.к. по данни от летищата увеличението на полетите е с 20%. Летище Бургас очаква 6 200 полета между май и октомври, като там нискобюджетните линии вече започнаха да работят през март, а летище Варна очаква 4 200 полета.

Плановете на Министерството на туризма са да се привлекат български туристи. "Работим активно с бизнеса с фокус върху вътрешния туризъм - културни маршрути, минерални източници, СПА курортите ни. Изключително важно е да имаме широка палитра от продукти", коментира министър Илин Димитров.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати