Заведения Новини

Вижте десетте най-добри национални кухни в света

   
Вижте десетте най-добри национални кухни в света

Когато става въпрос за избор къде да почиваме, храната и напитките могат да бъдат голяма част от плановете за пътуване. Разбира се, това е субективно и базирано на лични вкусове.

CNN Travel обаче опита да събере на едно място някои от най-добрите хранителни култури и дестинации по света.

Вижте техния топ 10:

10. САЩ

Много от популярните храни в САЩ произхождат от друга национална кухня. Пицата е италианска, пържените картофи белгийски или холандски. Хамбургери и кренвирши? Вероятно германски. Но в кухните в САЩ те са подобрени, превръщайки се в глобални икони за любителите на храната.

Не бива да пренебрегваме и традиционните американски ястия, като например супа от миди, пай с лайм и салата коб.

9. Мексико

Ако трябва да изберете коя нацианална кухня да консумирате до края на живота си, би било умно това да е мексиканската. В нея има от всичко по малко и никога няма да скучаете.

Сред енчиладите, такосите и кесадиите ще откриете пикантността на гръцките салати и богатството на индийското къри, топлината на тайландската храна и леките закуски от тапас.

 

Тук на почит са суперхраните - авокадо, домати, лайм, боб и люти чушки са богати на антиоксиданти и здравословни вещества. Но те нямат здравословен вкус, а вкус на фиеста.

8. Тайланд

Уличната храна е тайландска атракция. Прелистете местна готварска книга - ще ви бъде трудно да откриете списък със съставки, който не е дълъг една страница.

Комбинацията от толкова много билки и подправки във всяко ястие произвежда сложни вкусове, които се обединяват в перфектни съчетания. Тайландците имат таланта да побират пикантно, кисело, солено, сладко и пикантно в едно ястие.

 

С влияния от Китай, Малайзия, Индонезия и Мианмар, тайландската кухня съчетава най-доброто от много светове. Най-добрата част от нея обаче е гостоприемството. Слънце, плаж, обслужване с усмивка и купа, пълна със сом там – това е хубавият живот.

7. Гърция

Пътуването и храненето в Гърция са като оживели сцени от страниците на списание, но без Photoshop. Подобно на сините морета и белите сгради, маслините каламата, сиренето фета, цветните салати и печеното месо са идеални като картички.

Тайната на гръцката храна? Зехтинът. Дар от боговете, той влияе върху начина, по който хората по света мислят за храната и здравословното хранене.

Хапването в Гърция е и начин за консумиране на историята. Хапка долма или глътка супа от леща дават представа за живота в Древна Гърция, когато тези ястия са били изобретени.

6. Индия

Когато една кухня използва подправки в такова изобилие, че месото и зеленчуците изглеждат като добавка към ястието, знаете, че си имате работа с готвачи, посветени на вкуса.

В индийската кухня няма правила за употребата на подправки, стига да се получи нещо вкусно. Една и съща може да добави пикантност към солени и сладки ястия или дори да се яде самостоятелно.

 

Например, семената от копър се приемат като освежаващо дъха храносмилателно средство в края на храненето.

А всяка страна, която успява да направи вегетарианската храна страхотна на вкус, със сигурност заслужава Нобелова награда. Регионалното изобилие е огромно. Има морски дарове от Гоа, уазуан от Кашмир и изобилието от кокосови орехи в Керала.

5. Япония

Pixabay

Японците прилагат същата прецизност към храната си, както и към всичко останало. Това е страна, която ражда тиранични майстори на суши и рамен хулигани, каращи персонала и клиентите си да треперят.

Заложете на кайсеки дегустационен курс - няколко ястия, които представят сезоните чрез истинска визуална и вкусова кулинарна поезия.

Изберете суши или вземете нещо произволно и непознато за вашия гастрономически лексикон от хладилните рафтове на местен магазин. В Япония е невъзможно да се храниш лошо.

4. Испания

Pixabay

Испанската кухня се приготвя със същата необуздана страст, която откривате във фламенкото. Хората се наслаждават на малки закуски през целия ден, следвани от интервали на големи хранения.

От даровете на Средиземно море до плячката, уловена в Пиренеите, от нотките на шафран и кимион на маврите до безумните молекулярни експерименти на Феран Адриа, испанската храна е вечна, но и авангардна.

3. Франция

Ако сте от хората, които не обичат да ядат, защото „в живота има нещо повече от храна“, тогава посетете Париж. Това е град, известен със своите скромни обитатели, които обаче вярват във важността на добрата храна.

Двучасовите обедни почивки за консумацията на тристепенно меню са задължителни. Цели двуседмични ваканции са съсредоточени върху проучване на комбинации от вина и сирена из страната.

Близкото до земята готвене ще изненада онези, смятали французите за световни кулинарни сноби – в крайна сметка, това е родното място на звездите Мишлен.

2. Китай

Pixabay

Храната е била форма на бягство за китайците през цялата им бурна история.

Местният предприемачески дух и фините аспекти на пестеливостта водят до един от най-смелите в кулинарията народи в света. Но китайците не просто готвят и продават храна, те я правят невероятно вкусна.

 

Страната е мястото, на което можете да получите хранителен шок дузина пъти на ден. „Можеш ли да ядеш това?“ ще се превърне в ежедневен рефрен на безстрашния пътешественик.

Регионалните кухни на Китай са толкова разнообразни, че е трудно да се повярва, че са от една и съща нация. Това не е хранителна култура, която можете лесно да обобщите.

1. Италия

Pixabay

Италианската храна завладява вкусовите рецептори по света от векове.

Всичко в нея е просто. Вземете паста, добавете малко зехтин, малко чесън, може би домат или резен бекон. Бам! Имате парти в чиния.

От ризото със сирене до хрупкавите пържени меса, италианската кухня е любима на тълпата комфортна храна. Много хора я приветстват в домовете си, особено начинаещите готвачи. А в това се крие истинският гений – италианската храна е храна за всеки човек.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати