Новини Транспорт

Най-дългият двутръбен тунел в Европа вече е открит в Турция

  04.05.2023 10:24  
Най-дългият двутръбен тунел в Европа вече е открит в Турция

Турция откри най-дългия тунел в Европа и един от малкото двутръбни тунели в света, съобщи информационният сайт Хаберлер, цитиран от БТА.

Церемонията по въвеждането в експлоатация на тунела Зигана в Понтийските планини, Североизточна Турция, се състоя в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

С дългия 14,5 км тунел едночасовият маршрут между градовете Гюмюшхане и Трабзон ще бъде съкратен на 30 минути, а шофьорите ще пътуват по-удобно и с намален риск от инциденти.

Тунелът Зигана е третият по дължина двутръбен пътен тунел в света и най-дългият двутръбен тунел в Европа.

"С този тунел между Трабзон и Гюмюшхане свързваме Черно море с историческия Път на коприната. Този тунел, който прави планината Зигана проходима, ще бъде един от символите на развитието на този наш регион", каза Ердоган, като обяви и бъдещи инвестиции в Трабзон.

В изказването си на церемонията по откриването на тунела, която се състоя само десетина дни преди президентските и парламентарни избори на 14 май, турският президент не пропусна възможността и за предизборна пропаганда.

"Внуците на Фатих (султан Мехмед II Завоевателя) ще дадат отговор на 14 май (датата на изборите). Съгражданите на мъченика Ерен Бюлбюл (15-годишен младеж от Трабзон, убит при сблъсъци между ПКК и турските сили за сигурност през 2017 г., бел.ред.) ще дадат отговор на 14 май на онези, които надуват платната си с подкрепата на терористичната организация", каза Ердоган, очевидно визирайки подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана от правителството във връзки с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), за кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.