Новини Транспорт

Европейските авиокомпании отчитат силни резервации за лятото

   
Европейските авиокомпании отчитат силни резервации за лятото

IAG - собственик на британската авиокомпания British Airways, и Air France-KLM отчитат ръст на летните резервации, въпреки нарасналите разходи за живот, предава Darik Business Review. 

Шефът на IAG обаче предупреди, че стачки и недостиг на персонал могат да нарушат дейността на големите летища.

Европейските авиокомпании и летища са подложени на натиск да избегнат повторение на хаотични сцени през миналото лято, които помрачиха завръщането към масовите пътувания след пандемията от COVID-19.

IAG, която е собственик още на Iberia, Vueling и Aer Lingus, обяви, че по-големи от очакваните резервации на билети за летния и зимния сезон означават, че печалбата на компанията за 2023 г. също ще бъде по-голяма от прогнозираното преди това.

Положителните ѝ очаквания бяха споделени и от други големи европейски превозвачи.

Lufthansa, easyJet и Ryanair също отчетоха силни летни резервации, които показват, че потребителите приоритизират разходите за пътувания, въпреки високата инфлация и несигурните икономически перспективи.

От IAG определиха перспективата за лятото като "окуражаваща" и обявиха, че капацитетът на ключовите ѝ пазари в Северна и Латинска Америка се завърнал на нивата отпреди пандемията, като резервациите на полети за почивки са в основата на ръста.

Главният изпълнителен директор на компанията Луис Галего обаче предупреди, че се притеснява за капацитета на лондонското летище Хийтроу и от евентуални нови стачки от ръководителите въздушен транспорт във Франция, където протестите заради повишението на пенсионната възраст влияят на пътуванията от януари.

British Airways трябваше да ограничи полетите си по време на Великденските празници поради стачки на Хийтроу, въпреки че от летището, което миналата година постави ограничение на пътникопотока, за да се справи с недостига на персонал, обявиха, че тази година няма да има подобна мярка.

"Много сме притеснени относно ръководителите въздушно движение във Франция," заяви Галего пред анализатори след обявяването на резултатите на компанията. "80% от полетите на Vueling са във френското въздушно пространство и това ни притеснява."

От компанията обявиха, че очакват годишната ѝ печалба да бъде в горния край на диапазона 1.8-2.3 млрд. евро, който беше обявен през февруари.

Акциите на IAG поскъпнаха с 3% по-рано през деня. Резултат в горната част на този диапазон представлява 90% ръст, в сравнение с предходната година.

За първото тримесечие на годината, което често е губещо, тъй като по-малко хора пътуват, компанията успява да излезе на печалба, благодарение на голямото търсене и по-ниските цени на горивата.

От Air France-KLM обявиха, че също отчитат силни продажби на билети за лятото, след като приходите на превозвача нараства с 42% на годишна база през първото тримесечие до 6.33 млрд. евро.

Акциите на компанията поевтиняваха с 5% по-рано през деня, тъй като оперативната ѝ загуба в размер на 306 млн. евро беше по-голяма от очакваната.

От авиокомпанията също така прогнозират, че капацитетът ѝ ще достигне 95% от нивата преди пандемията.

Друг признак за възстановяването на пътуванията е отчетеният от собственика на Holiday Inn - IHG Plc, 33-процентен скок в приходите на налична стая за първото тримесечие.

Хотелските оператори се облагодетелстват от вдигането на ограниченията заради COVID-19 в Китай, които доведоха до ръст на пътуванията в Азиатско-тихоокеанския регион.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати