Новини Транспорт

Сезонът се засилва за летищата в Бургас и Варна

   
Сезонът се засилва за летищата в Бургас и Варна

Летищата във Варна и Бургас посрещнаха общо почти 150 хил. пътници през април 2023 г., съобщиха за TravelNews от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Това представлява ръст от 57% спрямо същия период на миналата година. И двете аерогари стартираха летния сезон по-рано и вече посрещат много чуждестранни туристи, а пикът се очаква традиционно през юли и август. 

Летище Варна все още има значително повече пътници и самолетодвижения. Аеропортът отчита 64% ръст в броя обслужени пътници през април 2023 спрямо 2022 г. Пристигнали са 123 037  туристи със 936 полета. Това отбелязва и 42-процентов ръст в самолетодвиженията. 

Във Варна немският пазар се е наложил като водещ, следван от Великобритания и България. Това се дължи на редовните линии на нискотарифните превозвачи EasyJet и WizzAir, които ежедневно оперират до редица градове в Германия и Англия. Полетите между София и Варна остават едни от най-популярните сред туристите и продължават да се обслужват както от националния превозвач Bulgarian Air, така и от RyanAir. Гостите, идващи от Австрия и Израел също са едни от най-многобройните.

Аерогарата в Бургас все още очаква засилването на сезона и тръгването на много повече чартърни полети. За април летището е обслужило 26 932 пътници, пътуващи с 314 полета. Въпреки че разликата с варненското летище е голяма, успехът за Бургас е неоспорим. Спрямо 2022 пътниците са нараснали с 30%, а самолетодвиженията с 25%. 

Южното Черноморие остава предпочитана лятна дестинация сред европейските туристи, а тази година най-много пътници пристигат от Полша, Великобритания, Словакия и Австрия. Нискотарифните превозвачи WizzAir и Ryanair са основна двигателна сила на Летище Бургас към момента. Те обслужват полети от Варшава, Краков и Познан, Лондон, Братислава и Виена. Редовните линии на AirBaltic също се оказаха голям успех и все повече туристи от Литва избират да почиват в България. 

На база статистиката можем да заключим, че и двете аерогари продължават да отчитат ръст в обслужените пътници и самолетодвиженията. Положителните тенденция на месечна база доказва, че с малки стъпки “Фрапорт” се движи към пълното възстановяване на резултатите от предпандемичната 2019 г. Със засилването на летния сезон, двете летища се подготвят и за многократно увеличен обем на работа.

Йоана Шомова

 

Данни за пътници и самолети на Летища Бургас и Варна за периода 1-30 април 2023 г.

Летище Бургас:

                                                2023                 2022

Пътници:                             26 932           20 744       +30%

Самолетодвижения:         314                 252          +25%

 

Летище Варна:

                                                2023                   2022

Пътници:                           123 037               75 014      +64%

Самолетодвижения:         936                     657        +42%

 

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати