Събития

Крал Чарлз Трети е впечатлен от Панагюрското златно съкровище

  06.05.2023 15:40  
Крал Чарлз Трети е впечатлен от Панагюрското златно съкровище

Крал Чарлз Трети е влюбен в едно от Чудесата на България - Панагюрското злато, което в момента е изложено в Британския музей. Монархът сподели възхищението си пред премиера Гълъб Донев, с когото проведе кратка среща часове преди днешната коронация в Лондон. Двамата разговаряха по време на приема, даван от краля и кралицата-консорт за чуждестранните гости в Бъкингамския дворец, съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на разговора на премиера Донев и Чарлз III беше засилването на двустранното сътрудничество в сигурността, търговията, културата и образованието. Акцент беше поставен и върху откритата наскоро мащабна изложба в Британския музей, където България е представена с едно от най-забележителните си съкровища - Панагюрското.

Гълъб Донев отбеляза, че Панагюрското съкровище е уникален шедьовър на древното изкуство, което успява да впечатли целия свят.

Визитата на министър-председателя Гълъб Донев в Обединеното кралство продължава и днес, когато премиерът ще представлява България на церемонията по коронацията на британския крал Чарлз Трети .