Анализи

Предимно българи идват в курортите на община Пагайо в Гърция

   
Предимно българи идват в курортите на община Пагайо в Гърция
Кметът на Пагайо Филипос Анастасиадис
  Мирослав Иванов

С влизането на България в Шенген ще отпаднат границите между двете страни и ще се улеснят още повече пътуванията. Българите инвестират не само в крайбрежни къщи, а и в апартаменти в Неа Парамос, Неа Ираклица, Офронио и други курорти в нашата община. Това казва в интервю пред TravelNews кметът на община Пагайо в Гърция Филипос Анастасиадис. Пагайо е община около Кавала, регион Източна Македония и Тракия в Гърция. Най-популярните селища и курорти в общината са Неа Перамос, Неа Ираклица, Офринио, Амолофи, като общо разполага с 65 км плажна ивица.

Г-н Анастасиадис, българите ли са най-многобройната група туристи във Вашата община Пагайо?

  • По наша преценка са около 70% от обема чужди туристи, които посещават нашата община. Това е статистика, която е базирана на посещението на чуждестранните туристи. Традиционно имаме гости още от Централна Европа, Германия и скандинавските страни. В последните години се е повишил потокът от Балканите – България, Сърбия и Румъния. Но основната част са българи.

Какво най-много харесват българите в района?

  • Моето виждане е, че изключително много се впечатляват от това, че общината е разположена на 65 километра крайбрежна ивица с много красиви плажове. Тази ивица е съчетана и с една много красива планина, откъдето идва и името на общината - Пагайо. Със сигурност, когато българите идват тук, правят сравнение между нашите и вашите плажове. Трябва да се отбележи, че нашата 65-километрова плажна ивица предлага много чисти плажове и много чисти води. Шест от плажовете са със син флаг за чистота на водата. Това е знак, че сме си свършили добре работата. Фактът, че шест плажа са носители на тази висока оценка означава, че ние се стараем да опазваме природата и да пазим водите.  За нас е доказателство, че вървим в правилната посока, в която се развива нашата община, изграждайки нужната инфраструктура, водоснабдяване, отвеждане на мръсните води, пречистване на мръсни води и създаването на биологични пречиствателни станции. Изградена е база за преработка на природните отпадъци. Компостираните такива се използват в земеделието. Друга посока на развитие на морския туризъм е, че имаме три яхтени пристанища и тази година имаме събитие от световно ниво за ветроходни яхти за ветерани.

Много българи купуват ваканционни имоти във Вашата община, особено в Неа Ираклица, Неа Парамос и други места. Продължава ли този интерес?

  • Българите инвестират не само в крайбрежни къщи, а и в апартаменти. Най-интересното е, че инвестират вече и в хотели. С течение на годините се е изградило едно много сериозно взаимно доверие между двете страни и ние като общинска администрация се стараем максимално да улесняваме процедурите по издаване на всички документи, които касаят тези инвестиции.

Знаете ли колко българи имат имоти в общината?

  • В момента нямам конкретна статистика, но това, което със сигурност мога да кажа е, че в последните 3-4 години, над 50% от сделките с недвидижими имоти в нашата община са от българи. Това е взаимно изгодно и за двете страни, което означава, че се инвестира в нашата икономика от една страна и от друга, че гръцката икономика е стабилна и гарантира инвестицията.

Как рекламирате туристическия си продукт?

  • Това е нещо много важно, на което залагам и разчитам само на млади хора, защото имат модерно мислене. Наел съм 6 деца на около 21-22 години, които са студенти. Ангажирал съм ги с представянето на общината и съм им дал пълна свобода. Аз стоя само като бекграунд зад тях. По моя инициатива е създаден младежки общински съвет и когато местният общински съвет заседава и взима решения, тези млади хора са там. Това е много добра наша практика и е един от начините да се върви в положителна посока за развитието на общината. Тези хора са ново поколение, мислят по различен начин, те взимат решения по-бързо от мен и затова са сред мен.

Гърция и специално Северна Гърция е любимата дестинация на българите. Какво правите, за да ни привличате толкова много?

  • По-скоро това би бил моя въпрос към вас. Да питам българите какво ги привлича там? Отговорът е многопластов. Притегателната сила на морето е най-важният фактор. Българите винаги са се интересували от магията на Егейско и Средиземно море. Много е важно и изграждането на инфраструктурата, за да се улесни потокът на всички тези туристи. Както виждате до нашите прекрасни плажове се стига в рамките на 3 часа от София. Освен това предлагаме качествен продукт, прекрасна храна, невероятно обслужване и гостоприемство.

Ако България влезе по-бързо в Шенген и Еврозоната, това ще увеличи ли броя на туристите и инветициите във вашата община?

  • Съществени и огромни разлики няма да има. Но със сигурност няма да има промяна към по-лошо. Ще отпаднат границите между двете страни и ще се улеснят още повече пътуванията. В дългосрочен план влизането на България в Шенген и Еврозоната би дало допълнителна стабилност на страната ви и региона.

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати