Новини Транспорт

Хиперзвуков самолет ще лети от Ню Йорк до Токио за един час

  08.05.2023 10:29  
Хиперзвуков самолет ще лети от Ню Йорк до Токио за един час

Компанията Venus Aerospace изгражда хиперзвуков самолет, който може да превозва около 12 пътници,  със скорост 9 Мах, девет пъти скоростта на звука. Stargazer ще взима разстоянието между Ню Йорк и Токио с 6905 мили в час (11112 км в час) на височина от 170 000 фута (51 816 км).

Като хиперзвуков се дефинира движещ се обект с бързина пет пъти на скоростта на звука. За сравнение, най-бързият самолет, създаван някога, SR-71 "Blackbird" на Lockheed, е пътувал с 3,2 Маха (2455 мили в час).

Съоснователят и технически директор на Venus Андрю Дъгълби планира да премести Stargazer от научната фантастика в реалността с въртящ се детонационен двигател, който се върти с 20 000 оборота в секунда, пише businessnovinite.bg. 

"Въртящата се детонация означава, че свръхзвуковото горене се случва непрекъснато вътре в двигателя и детонационната вълна се движи около двигателя със свръхзвукови скорости“, отбеляза компанията след неотдавнашния си успешен тест на прототип в централата на космодрума в Хюстън.

Ротационно-детонационната концепция, която изгаря 20% по-малко гориво от конвенционален двигател, се рекламира от ВМС на САЩ. Тази технология е била успешно тествана и преди.

Stargazer ще излита с конвенционални реактивни двигатели, но след това ще премине към ракети, след като достигне надморска височина. Маршрутът, по който ще лети, технически не е на ръба на космоса или линията на Карман, която е на 100 километра над повърхността на Земята. Но ще бъде достатъчно високо, за да види извивката на планетата и черния безграничен Космос.

Venus Aerospace работи върху концепцията за хиперзвуков самолет от 2020 г., като е събрала 33 млн. долара за изграждането на самолета. Фирмата сега ще започне хиперзвукови летателни тестове с дрон. След това ще изгради прототипа Stargazer, въпреки че не е обявена дата за финалната версия.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати