Новини Събития

Отбелязваме Деня на Европа с 3D мапинг спектакъла Заедно

  09.05.2023 10:46  
Отбелязваме Деня на Европа с 3D мапинг спектакъла Заедно

Денят на Европа през 2023 г. ще бъде отбелязан с триизмерното видео мапинг шоу „Заедно“ на фасадата на Регионалния исторически музей - София на 9 май 2023 г. с начало от 21.15 ч. Главният герой в него ще са зрителите, които ще бъдат приканени да използват потенциала си, превръщайки творбата в празник на вярата в собствените сили. Организатори на спектакъла са Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Премиерата на 3D спектакъла „Заедно“ ще бъде на 9 май, а между 11 и 14 май шоуто ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR.Премиерата на 3D спектакъла „Заедно“ ще бъде на 9 май, а между 11 и 14 май шоуто ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR.

Премиерата на 3D спектакъла „Заедно“ ще бъде на 9 май, а между 11 и 14 май шоуто ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR.

Разказвачът в тазгодишния спектакъл ще бъде изкуственият интелект − тема, която е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Историята обаче акцентира върху ролята на човека и важността на ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са общочовешки.

Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей - София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

23 светлинни творби ще участват във Фестивала на светлините LUNAR.23 светлинни творби ще участват във Фестивала на светлините LUNAR.

23 светлинни творби ще участват във Фестивала на светлините LUNAR.

Гледайте спектакъла по време на Фестивала на светлините LUNAR

Спектакълът ще бъде част и от второто издание на Фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г. В рамките на фестивала жителите и гостите на София ще имат възможност да видят общо 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе. Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Международен конкурс „УмеНИЕ“

На 9 май 2023 г. ще бъде обявено началото на Европейската година на уменията. Ето защо Европейският парламент в България дава своята институционална подкрепа на международния конкурс за светлинни артисти под наслов „УмеНИЕ“. Участниците в него ще представят своя поглед за това какви способности са ни необходими, за да бъдем активна част от обществото, как да променим себе си и света около нас, за да живеем в мирно, балансирано и състрадателно общество, в което всеки допринася за колективното благо. Произведенията на седемте финалисти ще можете да видите в паузите между излъчванията на спектакъла „Заедно“ по време на Фестивала на светлините LUNAR, а в последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата победители.

Между излъчванията на спектакъла „Заедно“ зрителите ще видят творбите на седем финалисти в конкурса „УмеНИЕ“.Между излъчванията на спектакъла „Заедно“ зрителите ще видят творбите на седем финалисти в конкурса „УмеНИЕ“.

Между излъчванията на спектакъла „Заедно“ зрителите ще видят творбите на седем финалисти в конкурса „УмеНИЕ“.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 2023 г. Денят на Европа ще бъде отбелязан в България и в целия Европейски съюз с редица инициативи и събития. Бюрото на Европейския парламент в България организира вече за пети път подобен мащабен 3D аудио-визуален спектакъл по този повод.

Фестивал на светлините LUNAR

Фестивалът на светлините LUNAR ще се състои за втори път в София, в дните между 11 и 14 май 2023 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе. Второто издание на този фестивал в България ще включва 4 видео проекции и 8 статични проекции върху сгради, както и девет светлинни инсталации,  интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад. Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, ще провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.