Анализи

Първите германски и британски туристи пристигат на Българското Черноморие

   
Първите германски и британски туристи пристигат на Българското Черноморие
Плажът в Слънчев бряг ще остане с празни шезлонги и през този сезон заради по-малкото германски туристи
  Мирослав Иванов

Първите германски туристи пристигат тази събота (13 май 2023 г.) на Българското Черноморие с организирани съвместни чартъри на големите туроператори DER Touristik, TUI, Alltours и Schauinsland Reisen. Полетите ще бъдат осъществени до Варна и Бургас с настаняване в хотели в Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг. Това съобщиха за TravelNews от представителствата на компаниите у нас. Същевременно първите британски туристи вече пристигнаха в Слънчев бряг. Туроператорът Jet2Holidays стартира чартърите на 1 май 2023 г., а Balkan Holidays UK и TUI UK започват на 26 май.

Прогнозите за България не са добри на германския пазар, където се очаква ръст спрямо миналата година, но все още няма да бъдат достигнати нивата от преди пандемията. „Далеч сме от обемите на 2019 г. и през този сезон туристите от Германия ще бъдат в рамките на около 50-60% спрямо предпандемичната година“, обяви пред TravelNews Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Според него въобще не е голям интересът към България и затова компаниите се обединяват в общи чартъри. Туроператорът водеше най-много германски туристи у нас преди пандемията. Това означава, че и през 2023 г. няма да се възстанови напълно броят на туристите от Германия по морските ни курорти, който е най-важният чартърен пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата.

От една страна причините са в страха на германците да пътуват до курортите на Българското Черноморие заради войната в Украйна, инфлацията, липсата на кризисен пиар и реклама на страната ни. От друга страна туроператорите няма да увеличат капацитета, защото са излъгани от държавата и не са получили обещаните 35 евро на доведен турист в чартърите през 2022 година. „Германските туроператори обърнаха гръб на Българското Черноморие, защото държавата в лицето на Министерството на туризма обърна гръб на пазар Германия“, коментира Сутев. По думите му отсъстват всякакви активности от страна на министерството за реклама на страната ни. За тази дейност отговаря зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева, която е културолог и няма опит в сферата на маркетинга и рекламата.

„Положението е притеснително на германския пазар и записванията за България вървят много слабо“, заяви Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours. Според него има застой на всички пазари, но за нашата страна е силно изразен и драматичен. Причината е инфлацията, покачването на лихвите по кредитите и очакваната икономическа криза, като германците гледат да спестяват и орязват разходи. Туроператорът Alltours очаква като цяло ръст от 15% на туристите от Германия за Българското Черноморие през този сезон, но няма да бъдат достигнати нивата от 2019 г. Според Танчев ще се движат със спад от около 40% спрямо преди пандемията.

От друга страна припомни, че големите германски туроператори са излъгани от българската държава, която отказа да им предостави 35 евро субсидия на седалка за доведен турист през 2022 г. Те предварително бяха заложили сумата в чартърите си при продажбата на пакетите за България. Разликата и загубата е поета от самите компании. Средствата бяха отрязани от бившия министър на туризма Христо Проданов (БСП) заради неправилно заложени изисквания в отпускането на държавната помощ. Мярката трябваше да стимулира българския туризъм вследствие на Ковид пандемията.

Подобно е положението и на британския пазар. „Ръстът за Българското Черноморие е около 10% спрямо миналата година, но трудно ще бъдат достигнати нивата от 2019 г.“, каза Александър Стоянов, управител на Balkan Holidays UK. Туроператорът води най-много британски туристи у нас преди пандемията. Чартърите му тази година стартират на 26 май 2023 г. до Бургас с настаняване в хотели в Слънчев бряг. По-късно през сезона ще има полети и до Варна. Според Стоянов интересът към България е слаб и почти е умрял. Негативен ефект оказват войната в Украйна, инфлацията и очакваната икономическа криза.

При най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, ръстът на туристите за България е също около 10%, обяви управителят на „МТС България“ Иван Грошев, чиято която компания представлява британската у нас. Той се надява да достигнат нивата от 2019 г. Чартърите на туроператора стартираха на 6 май 2023 г. Той оперира само до Бургас, тъй като Слънчев бряг е най-популярната дестинация у нас за британците. Концернът очаква да стартира чартъри от редица летища във Великобритания до Варна за летния сезон на 2024 г. Това означава, че от следващата година Jet2Holidays ще може да предлага почивки и в курортите по Северното Черноморие, като Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена.

Туроператорът има по-амбициозен план за 2024 г. за България с огромен ръст от 47% повече самолетни седалки в чартърите. В цифрово изражение означава над 25 000 нови места и туристи, обясни Иван Грошев. Освен това се проучват възможностите за стартиране на градски пътувания (city breaks) до София и Пловдив с полети до двата града. Засега на заден план остават зимните курорти в България. Jet2Holidays ще разполага със 140 нови самолета през следващата година.

Министерството на туризма се очакваше да направи роудшоу във Великобритания през април, но сега е отложено, без да е ясно кога ще се проведе. Искането беше поставено от Националния борд по туризъм и британските туроператори. За тази дейност отново отговаря зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

Германският и британският пазар са най-важните за българския туризъм. Преди пандемията през цялата 2019 г. са дошли над 761 000 германци, а през 2018 г. – рекордните над 850 000. Германия се нареждаше на трето място след Румъния и Гърция по брой туристи в България преди пандемията. Обединеното Кралство е третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати