Новини Транспорт

Русия отменя забраната за полети на руски авиокомпании до Грузия

   
Русия отменя забраната за полети на руски авиокомпании до Грузия

Президентът на Русия, Владимир Путин, отмени забраната за руските авиокомпании да летят до Грузия. Това стана ясно от указ, който беше публикуван на официалния интернет портал за правна информация и беше предаден от РИА Новости. Освен това, президентът отмени и визите за грузински граждани от 15 май 2023 г. Това означава, че грузинците ще могат да пътуват в Русия само с представяне на документ за самоличност, без да им е нужна виза, освен ако не пътуват за бизнес или за период от над 90 дни, включително за обучение.

Освен това, грузинските служители от отдела по интересите на Грузия към посолството на Швейцария в Русия и членовете на техните семейства ще могат да получат еднократни визи за три месеца и да влизат и излизат от Русия без да получават разрешителни през целия си мандат. Министерството на външните работи на Русия също отмени препоръката към руснаците да се въздържат от пътуване до Грузия.

Въпреки това, официалният представител на Министерството на външните работи, Мария Захарова, посочи, че при посещение в Грузия трябва да се имат предвид аспектите на сигурността и да се внимава. Отношенията между Русия и Грузия ескалираха след избухването на протести в Тбилиси през юни 2019 г. заради посещение на руски депутати на международна конференция за православието. На този фон, на руските авиокомпании беше временно забранено да летят до Грузия от 8 юли 2019 г., а туроператорите и агентите бяха посъветвани да не продават билети за тази страна, предаде "Фокус".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати