Събития Транспорт

Какво да правим, ако се развали хидравликата на волана?

   
avtosklad.bg

Хидравличната система на волана е важен компонент на всеки автомобил, който улеснява маневрирането и управлението му. Поради това, повредите по тази система са не просто неприятни, но могат да бъдат и опасни, в случай че не се отстранят своевременно. А вие знаете ли как функционира една кормилна уредба и какво да направите, ако тя аварира? В следващите редове ще ви предоставим някои съвети и насоки как да действате в подобна ситуация, за да осигурите както своята безопасност, така и тази на останалите участници в движението.

Видове усилване на волана

Преди да ви кажем как можете да действате при повреда в хидравликата, трябва да изясним една важна особеност: не всяко усилване на волана е хидравлично. Всъщност, макар хидравличната технология да се използва в автомобилите още през 50-те години на ХХ век, повечето модели от 70-те и 80-те години работят на чисто механичен принцип. Такива са и класиките на соца, като Лада, Жигула, Застава и Волга. Предимството е, че този механизъм е доста прост, трудно се разваля и лесно може да бъде отремонтиран. Недостатъкът е, че е доста тежък и неудобен за управление.

Поради това хидравличното усилване на волана постепенно започва да става все по-разпространено, докато не измества изцяло механичните варианти. През 90-те години започват да навлизат и други видове серво управление - електрохидравличното и електрическото. И макар днес “хидравликата на волана” да е възприета като нарицателно, всъщност голяма част от автомобилите работят не с хидравлично, а с изцяло електрическо усилване. Нека разгледаме обаче какво да правите, ако хидравличното серво управление се развали.

Как да разберем, че има проблем?

Може би си мислите, че няма как да не разберете, че има проблем. Все пак, ако воланът се върти много трудно или пък изобщо не може да бъде завъртян, е очевидно, че има проблем с тази система. Съществуват обаче още няколко знака, които ви дават индикация, че може би трябва да обърнете внимание на хидравликата на волана.

Шум при завиване

Един от първите знаци, че имате проблем с хидравликата е, ако при завиване на волана чуете странни шумове. Те могат да бъдат скърцания или потропвания.

Изтичане на масло

Всяко изтичане на масло е причина да обърнете внимание на своя автомобил. Разбира се, течът може да бъде от различни системи, ето защо е важно да диагностицирате дали маслото е хидравлично, двигателно или капките, които падат по пода под автомобила ви са просто конденз от климатика.

Необичайни усещания във волана

Друга индикация за проблем с хидравличната система са необичайните усещания във волана - например вибрации или луфтове.

Какво да правим - стъпка по стъпка

В момента, в който установите, че имате проблем, е време да действате.

1. Има ли масло в казанчето за хидравлична течност?

Първото нещо, което трябва да направите, е да измерите нивото на хидравлична течност. Ако установите, че тя не е достатъчно, трябва да долеете и да наблюдавате дали проблемът ще изчезне. Бихме искали отново да обърнем внимание, че макар в разговорния език често да ѝ казват “масло” -  хидравличната течност не е двигателно масло. Тя има различен състав и вискозитет.

2. Светят ли лампи по таблото?

Светването на лампи по таблото на автомобила винаги е индикация, че трябва да му обърнете внимание. Например, ако е скъсан пистовият ремък, на таблото ще светне лампата на акумулатора, защото динамото няма да може да го зарежда. При някои автомобили, хидравличната помпа се задвижва именно от ремъка. А в коли като Citroen Xantia, тя отговаря и за усилването на волана, и за окачването, и за спирачките.

3. Водим я на сервиз

Независимо дали сте успели да диагностицирате проблема в предходните 2 стъпки, важно е да закарате своя автомобил на сервиз, за да бъде обстойно прегледан. Ако предпочитате да си купите частите за ремонта сами, можете да намерите части по кормилно управление за Volkswagen и много други популярни марки коли онлайн.

Хидравличната система на волана е важен компонент на автомобила, който улеснява управлението на превозното средство. В случай на повреда, маневрирането на автомобила става по-трудно, а понякога дори невъзможно. Това би могло да създаде опасни ситуации на пътя. Ето защо е от решаващо значение да знаете как да се справите с такава ситуация. Ако забележите някой от симптоми на авария в хидравличната система на волана, като трудно маневриране, шум при завиване или изтичане на масло, посетете автосервиз за диагностика и своевременно отстраняване на проблема.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати