Анализи Заведения

Ресторантьорите подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма

   
Ресторантьорите подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) подкрепят кандидатурата на Мартин Захариев за министър на туризма в преговорите за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел (ГЕРБ). Захариев беше издигнат днес от Националния борд по туризъм, на който той е зам.-председател. „Подкрепяме Мартин Захариев, защото българският туризъм заслужава човек от бранша и който да разбира от маркетинг и реклама“, заяви пред TravelNews Ричард Алибегов, председател на БАЗ. Според него секторът има нужда от човек с опит и да е потготвен. „Няма време отново за импровизации“, подчерта Алибегов.

Подобно мнение изрази и Емил Коларов, председател на СЗБ. Организацията подкрепя Захариев за министър. „В никакъв случай не искаме политическо назначение, защото нямаме време да учим някой на туризъм. Затова трябва да бъде човек от сектора, да разбира проблемите и да започне да работи веднага“, каза Коларов.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БРХА) Георги Щерев се надява бъдещият министър на туризма, който и да бъде той, да има голяма подкрепа от бранша. „Надяваме се да бъдем поканени на среща, за да може бъдещият министър да реши спешните проблеми в сектора. Очакваме програма, визия и стратегия за развитието на туризма, а не само да се гледат реализираните нощувки и брой туристи. Трябва да се случват съществени промени“, коментира Щерев.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова се надява на министър, който да работи добре с всички оператори в туристическия сектор – хотелиери, туроператори, агенти, ресторанти, екскурзоводи и др. „Новият министър трябва да предложи новия визия и поглед за развитието на туризма в България“, подчерта тя.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) Павлина Илиева очаква туризмът да стане национален приоритет за бъдещото правителство. „В противен случай няма никакво значение кой е на поста, защото нищо няма да се случва“, каза тя. Илиева се надява на нова стратегия за развитието на сектора.

Кой е Мартин Захариев?

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал медиен мениджмънт в САЩ и Великобритания. През последните 30 г. работи в областта на медиите, телекомуникациите, информационните технологии и туризма. В професионалната си кариера е бил журналист, редактор, радио и телевизионен водещ и продуцент, дългогодишен издател на списания и предприемач в различни медиини и иновативни технологични проекти.

През различни години създава и издава едни от водещите месечни списания в България. Създава и управлява известни радио мрежи, както и високотехнологична компания. Бил е член на Съюза на издателите, Асоциацията на рекламните агенции и член на управителните съвети на Асоциацията на радио и телевизионните оператори - АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти - АТП. Като издател е известен с това, че издаваше най-популярното еротично списание в света - "Плейбой" (Playboy).

Избран е като народен представител в 42-то Народно събрание от гражданска квота на БСП, където е член на комисията по култура и медии, както и член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. През 2020 г. става зам.-председател на Обществения съвет на БНТ. От 2016 г. е зам.-председател на Националния борд по туризъм.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати