Транспорт

Египетската Еър Кайро започва да лети между Хургада и София

   
Египетската Еър Кайро започва да лети между Хургада и София
Air Cairo ще лети до София
  Air Cairo

Египетската нискотарифна авиокомпания „Еър Кайро“ (Air Cairo) започва да лети от курорта Хургада до София от 31 октомври 2023 г. Това обяви за TravelNews Анелия Кръстева, управител на туроператора „Авиат“ ЕООД, който представлява превозвача в България. Полетите ще бъдат редовни и целогодишни, като ще се изпълняват два пъти седмично във вторник и петък с нов самолет „Еърбъс А320“. По този начин ще може да се ходи на почивка в Хургада за една седмица или за дълъг уикенд, подчерта Кръстева. Разстоянието между София и Хургада е около два часа и половина.

Цените започват от 230 евро на човек за двупосочен билет, но все още не могат да се правят резервации през сайта на авиокомпанията. В момента може да се купуват от туристическите агенции, защото са качени в резервационната система „Амадеус“, като предстои да бъдат пуснати и в други системи, обясни Кръстева. Тя допълни, че „Еър Кайро“ има и доста вътрешни полети в Египет, като изпълнява между 5 и 8 полета на ден между Хургада и столицата Кайро. Тя оперира до летище, което е близко до Пирамидите. Така българските туристи могат да си взимат евтини билети и да отидат на екскурзия до Пирамидите за един ден и да се върнат в Хургада, каза Анелия Кръстева.

Египет е една от любимите дестинации на българите и е посещавана от над 15 000 туристи годишно. Туроператорите организират много чартъри през пролетта и есента до Хургада, Шарл ел-Шейх и Кайро.

В бъдеще „Еър Кайро“ планира да пусне полети и между Кайро и София. „Навлизат много агресивно на европейския пазар и България е в техния фокус“, подчерта Кръстева. Директните полети се очаква да помогнат и на бизнес връзките между двете страни. Египетски туристи също ще могат да посещават България, но пречка са визите, защото трябва да ходят до посолството или консулските служби.

Air Cairo е основана през 2003 г. и дъщерна авиокомпания на националната Egypt Air и е базирана в Кайро. Тя е по-висок клас нискотарифен превозвач от познатите в Европа, защото предлага безплатно кафе и вода. Извършва редовни полети до 57 дестинации в Близкия изток и в Европа, а също прави и чартъри за туроператори. На Балканите в момента оперира само до Сърбия и Босна и Херцеговина. Разполага с 25 самолета - Airbus A320-200, Airbus A320neo, ATR 72-600 и Embraer 190, и с над 500 служители.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати