Анализи

Христо Проданов от БСП може да се върне като министър на туризма

   
Христо Проданов от БСП може да се върне като министър на туризма
Христо Проданов може да стане втори път министър на туризма
  МТ

Бившият министър на туризма Христо Проданов (БСП), който беше на поста през миналата година по време на четворната коалиция (ПП, ДБ, БСП и ИТН), е спряган отново за същата позиция при съставянето на ново редовно правителство, начело с премиер Мария Габриел от ГЕРБ. Това съобщиха за TravelNews участници в преговорите. Според тях БСП ще вземе няколко министерства, като едно от тях ще бъде на туризма. Другите партии в бъдещото правителство - ГЕРБ, ДПС и ИТН, не проявявали интерес към това ведомство. „Не ми е предлагано. Още няма никаква яснота“, заяви пред TravelNews Христо Проданов.

Туристическият бранш обаче не подкрепя политическа кандидатура за поста. Националният борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) вчера издигнаха Мартин Захариев за министър на туризма в преговорите за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел (ГЕРБ). Захариев е зам.-председател на Националния борд по туризъм.

„Не смятам, че Христо Проданов ще свърши работа като министър на туризма, защото не е от бранша, а е политик. Вече видяхме предния път неговата дейност и не сме очаровани. Той не е лидер, който може да обедини бранша и да има визия за неговото развитие“, коментира Ричард Алибегов, председател на БАЗ. Според него секторът има нужда от професионалист, а не от политик. Подобна позиция изрази и председателят на СЗБ Емил Коларов. „В никакъв случай не искаме политическо назначение, защото нямаме време да учим някой на туризъм. Затова трябва да бъде човек от сектора, да разбира проблемите и да започне да работи веднага“, каза Коларов.

Изпълнителният директор на НБТ Полина Карастоянова посочи, че на поста трябва да бъде човек от бранша, който да има опит с маркетинга и рекламата, за да може България да бъде по-добре позиционирана на външните пазари. Освен това да бъде сменен имиджа на страната ни като евтина дестинация.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БРХА) Георги Щерев се надява бъдещият министър на туризма, който и да бъде той, да има голяма подкрепа от бранша. „Надяваме се да бъдем поканени на среща, за да може бъдещият министър да реши спешните проблеми в сектора. Очакваме програма, визия и стратегия за развитието на туризма, а не само да се гледат реализираните нощувки и брой туристи. Трябва да се случват съществени промени“, коментира Щерев. Той допълни, че е имал добър диалог и работа с Христо Проданов през миналата година. Единствено е влязал в конфликт с него, че не е подкрепил ниско ДДС за туризма.

„Наблюденията ни от предишното управление на Христо Проданов не са добри и подхождаме с резерви към неговата кандидатура“, обяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова. Тя се надява на министър, който да работи добре с всички оператори в туристическия сектор – хотелиери, туроператори, агенти, ресторанти, екскурзоводи и др. „Новият министър трябва да предложи новия визия и поглед за развитието на туризма в България“, подчерта тя.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) Павлина Илиева също не подкрепя политическа фигура за министър. Тя очаква туризмът да стане национален приоритет за бъдещото правителство. „В противен случай няма никакво значение кой е на поста, защото нищо няма да се случва“, каза тя. Илиева се надява на нова стратегия за развитието на сектора.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати