Новини Събития

Най-големият изкуствен риф в света ще бъде създаден в Дубай

  15.05.2023 16:30  
Най-големият изкуствен риф в света ще бъде създаден в Дубай

В град, известен със "супер" проектите си, не е изненадващо, че някой в Дубай планира да създаде още един от "най-големите в света". Но за разлика от най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, най-новият предложен проект не е просто архитектурно постижение, а и победа за опазването на океаните.

Dubai Reefs се обявява за най-големия проект за възстановяване на океана в света.  Ако бъде построен, той ще се състои от 199 квадратни километра изкуствен риф, който ще създаде дом за повече от един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета.

 

 

Плановете за проекта бяха обявени преди броени дни от базираната в Дубай компания URB, разработваща устойчиви градове, чиито предишни проекти включват закрита велосипедна супермагистрала в Дубай и устойчиви градове в Египет и Южна Африка.

"Здравето на нашите градове е неразривно свързано със здравето на нашите океани", заяви главният изпълнителен директор на URB Бахараш Багерян пред CNN. "Нуждаем се от предприемачески дух при планирането на крайбрежните градове."

Снимка: URB

Наред с изкуствените рифове URB е проектирала плаващи жилища, хотели, търговски обекти и различни екокъщи, които според нея ще превърнат мястото в туристическа дестинация. В центъра на проекта ще бъде морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежната среда на Дубай. Той ще предлага и образователни програми за опазване на морската среда.

URB твърди, че обектът ще се захранва със 100 % възобновяема енергия, а фермите за водорасли и стриди ще произвеждат храна. 

Ако строителството продължи, предприемачът очаква да завърши проекта до 2040 г., но отбелязва, че ще се сблъска с предизвикателства, свързани с гарантирането на това, че инициативата може да бъде финансирана изцяло с частни средства и да бъде достъпна за хора с различни нива на доходи.

"Дубайските рифове" имат за цел да се превърнат в модел за опазване на морските ресурси, екотуризъм и живот в океана", казва Багерян. "В крайна сметка той ще се превърне в уникална устойчива дестинация, осигуряваща продоволствена сигурност и енергия от океана, като същевременно ще даде възможност за по-екологична икономика."Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати