Транспорт

Над 150 млн. лв. инвестиции ще има в летище София до края на 2025 г.

  17.05.2023 13:01  
Над 150 млн. лв. инвестиции ще има в летище София до края на 2025 г.

„СОФ Кънект“ – оператор на летище София, обявява плановете си за ускорено инвестиране в столичното летище до края 2025 г. Повече от 50 млн. лв. годишно ще бъдат влагани в развитието на летището в следващите три години. Така ще се постигне увеличение от 60 млн. лв., или 2/3 повече спрямо заложеното в концесионния договор.

„Инвестираме в бъдещето на България. Не само изпълняваме, но и ще преизпълним инвестиционната си програма. 150 млн. лв. ще бъде приносът на „СОФ Кънект“ към българската икономика до края на 2025 г., който да осигури трансформацията на столичния аеропорт. Така общо за целия срок на концесията  инвестициите в развитието на българското летище ще надвишат 1,2 млрд. лв. Работим активно и по подобряване на въздушната свързаност на града и страната - повече дестинации от летище София означават създаване на нови бизнеси и още работни места, а също и популяризиране на страната в международен мащаб“, заяви Хесус Кабайеро – изпълнителен директор на летище София.

Инвестиционната програма е част от по-широката стратегическа цел, с която до 2030 г. ще имаме петзвездно регионално летище и трети пътнически терминал. Подобряване на пътническото преживяване, приложението на зелената енергия, чистата околна среда и устойчиво развитие са сред основните приоритети в плана за модернизация на летище София, реализиран от „СОФ Кънект“. Тук основните инвестиционни проекти са:

Строеж на 20-мегаватов фотоволтаичен парк, който да посрещне енергийните нужди на летищния комплекс. Първите пет мегавата ще бъдат внедрени още преди 2025 г.
Изграждане на напълно нов Терминал 3 до 2030 г.
Пълна реконструкция на сградата на Терминал 2, който ще поеме и полетите от Терминал 1, както и изграждане на 3 нови обществени паркинга.
Удвояване на гишетата за регистрация на пътници и увеличение на линиите за проверка сигурност и граничен контрол.
Подобряване на пътническото преживяване чрез нова търговска зона от почти 2000 м2, напълно нова зона с ресторанти и заведения.
Внедряване през 2023 г. на нова модерна и ефективна система за управление на багажи.
3 нови пътнически ръкави, с възможност за обслужване и на ширококоропусни самолети за полети на дълги разстояния.
Ремонт и подобрение на летателното поле, включително пистата.