Турагенции

Българите избират Тунис за лятна почивка

   
Българите избират Тунис за лятна почивка
Хотел TUI SUNEO Royal Kenz Thalasso & SPA в курорта Сус посрещна за първи път български туристи
  Маргарита Николова, Сус

Българите все повече избират Тунис за лятна почивка през тази година заради добрите оферти. Освен това има много голямо предлагане на хотели в големите курорти Сус, Хамамет, Монастир и на остров Джерба, заяви пред TravelNews Петя Борисова, маркетинг мениджър на туристическа агенция „Екватор“. До тях има организирани директни чартъри през целия сезон от София, Пловдив, Варна и Бургас, които вече започнаха и има полети всяка седмица. Пакетите стартират от 757 лв. на човек за 7 нощувки, самолетни билети, all inclusive и медицинска застраховка с „Евроинс“.

Интересен момент е, че за първи път български туристи отседнаха в петзвездния хотел TUI SUNEO Royal Kenz Thalasso & SPA в курорта Сус. Те бяха посрещнати с много освежаващи напитки и изненади като първи гости от България. Екип на TravelNews също беше в групата и се любува една седмица на хубата храна, гледки, обслужване, СПА услуги и плаж. Традиционно в комплекса отсядат германци, французи и англичани. В последния ни ден пристигнаха и още българи в хотела, които бяха представители на туристически агенции и бяха на инфотур из Тунис, организиран от туроператора „Абакс“.

Хотел TUI SUNEO Royal Kenz Thalasso & SPA предлага 456 модерни стаи, изхранване на база all inclusive, външни и вътрешни басейни. Пясъчният плаж е на 5 минути пеша, където има собствен бар, шезлонги и чадъри. Намира се на 20 минути пеша от Acqua Palace и е на около 2 км разстояние от центъра на Порт Ел Кантауи. В близост е Ali Baba Shopping Center. Комплексът разполага с много зеленина и отлично обслужване.

Какво може да видите в Сус?

Това е един от най-популярните курорти в Тунис и е град. В него безпроблемно се съчетават комфортните условия за почивка и богатата историческа стойност. Той предлага изключителни културни забележителности и прелестни плажове. Ето защо, не е изненадващ фактът, че този древен средиземноморски град продължава да очарова и привлича туристи от цял свят.

Медина или Старият град на Сус е един от най-ярките примери за арабската архитектура в Тунис, почти изцяло съхранена през вековете. Той е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Лабиринтът от тесни улички е обграден от 2 км кръг от стени, изградени през 859 г. от огромни каменни блокове, останали от римските развалини. Първоначално портите на града са шест, от които накрая остават само две – Bab el Khabli в южната част и Bab el Ghabi от западната страна. Разходката тук ще ви пренесе няколко века назад в историята. Тесните улички са отрупани с къщи, разстоянието между които е един малък процеп. Въпреки, че Сус предлага много красиви плажове, възможности за пазаруване и културни паметници, наистина си заслужава да отделите един следобед и да се потопите в атмосферата на стария свят.

Рабатът на Сус

Рабат или Ar-Ribaat се превежда като „укрепление“ или „укрепено и защитено място“. На северозапад от Голямата джамия на Сус е разположена кулата на Рабата на Сус – една от основните забележителности на града. Крепостта представлявала верига от 800 укрепления, построени по тунизийското крайбрежие от династията на Аглабидите. Днес само няколко от тези сдания са оцелели. Солидните стени на Рабата осигуряват защита на населението от инвазия и служат като основа на отбранителните действия. Кулата на крепостта разкрива удивителна гледка към Медина.

Касаба

Под Kasbah най-общо казано се разбира укрепено старо селище. Построена през 859 г. на мястото на по-ранна византийска крепост, Касаба в Сус е един от най-величествените паметници в града. Кулата Khalef el Fata, носеща името на създателя си, с височина 30 м, е най-старата запазена кула в цяла Северна Африка. Най-горната платформа се извисява на 50 м над тази на Рабат, което прави изгледът от това място още по-впечатляващ.

Археологическият музей

Този възхитителен музей разполага с най-богатата колекция от антики в цялата страна, след музея Бардо. Основните експонати датират от пуническия, римския и ранно-християнския приоди. В Зала 3 са изложени впечатляващи мозайки, включително „Триумфът на Бакхус“ и „Аполон и музите“. Не пропускайте да видите мозайката „Медуза“, много често определяна като един от най-значимите елементи в колекцията, както и „Сезони и месеци“, открита в Ел Джем.

Голямата джамия на Сус

Тази джамия, наподобяваща с архитектурата си крепост, е построена през 851 г., няколко години след възраждането на града от династията на Аглабидите. Конструкцията и дизайна използват за модел Джамията Сиди Окба в Кайруан. Първоначално е имала две отбранителни кули, които са защитавали пристанището в ранните векове. Куполите на минаретата са добавени по-късно. Една необичайна особеност е външното стълбище от двора до минарето. Дворът е заобиколен от три страни с колонада от високи подковообразни арки, а стените са декорирани с куфически фризове.

Катакомбите

Открит през 1888 г., този голям комплекс на ранно-христиански катакомби е забележителен лабиринт от подземни проходи и камери, издялани в меките местни скали между II и IV век. Най-вероятно са изградени на мястото на по-ранна езическа гробница. Над 15 000 души са били увити в кожа и погребани в стенни ниши, амфитеатрално и зазидани с мраморни плочи.

Пазарът на Сус

За тези, които искат да пазаруват с местните, а не в туристическите магазини на Сус в Медина, пазарът в неделя е точното място. Сергиите предлагат добитък, подправки, занаятчийски суверини и всичко останало, за което можете да се сетите. Това е мястото, на което ще се потопите в традиционното тунизийско пазаруване.

Курортът Сус ще ви пренесе в един съвсем различен свят и ще ви предостави едно незабравимо преживяване. Този древен град, основан от финикийците, ще ви впечатли със своя дух и култура!

Маргарита Николова, Сус



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати