Новини Турагенции

Премио Травел започва с приключенията на Кападокия за 2023 г.

   
Премио Травел започва с приключенията на Кападокия за 2023 г.
Балонената ферия в Кападокия привлича туристи от цял свят
  Премио травел

Кападокия в Турция беше една от най-посещаваните дестинации сред българите през миналата година, а интересът за 2023 г. продължава да нараства и все повече туристи избират да се насладят на балонената ферия, която дестинацията предлага.

Традиционно наистина балоните, които се извисяват над красивия пейзаж по изгрев слънце, са най-популярната атракция, но всъщност Кападокия крие много природни и исторически забележителности, за които повечето хора дори не предполагат.

Туроператорът „Премио Травел“ поставя фокус именно върху по-малко известните места в Кападокия с 8-дневната си програма. Тя се предлага с отпътуване всеки вторник от 27 юни до 19 септември 2023 г. А в момента тече атрактивна оферта за ранни записвания и цените за датите 4 юли, 11 юли, 25 юли, 8 август, 15 август и 29 август  започват от 1039 лв. на човек. В нея има отстъпка от 120 лв. на човек!

Интересното за тази екскурзия е, че всъщност се реализира с полет от София до Анталия. След нощувка в хотел в тази област, групата се отправя с автобус към района на Кападокия. Следват три нощувки там, след което туристите се отправят обратно към Анталия и разглеждат забележителностите по пътя. Останалите три нощувки също са в района на Анталия.

Всъщност финалната цена включва не само полетите от София до Анталия и обратно, летищни такси, 20 кг чекиран багаж и 7 нощувки в 4-звездни хотели, но и всички трансфери по програмата, 7 закуски и вечери, богата екскурзионна програма и българоговорящ гид.

Пътуването започва с посещение на Коня

Това е някогашната столица на ранносредновековното селджукско царство.  Градът се намира в Централна Анатолия и е бил една от най-важните културни и политически центрове през този период. През 11-ти век селджуките, тюркски племена от Централна Азия, завладяват региона и създават мощно царство. Коня става столица на тяхната империя през 12-ти век и продължава да играе важна роля в следващите векове. Селджуките развиват изкуството и архитектурата в района, оставяйки зад себе си значителни постижения. Най-известният пример е манастирът Мевляна (Мевляна теке), който също е част от програмата на “Премио Травел”. Днес той е музей на ислямското изкуство и съкровищница на турските занаятчийски изделия.

“Искаме да предложим нещо уникално и невиждано досега на туристите си”, изтъква Емил Абазов, управител на туроператора. “Затова и не сме включили традиционните забележителности в Кападокия и сме заложили на някои по-отдалечени места, които могат да се видят по пътя за Анталия. Освен това тази комбинация между двата района на Турция дава идеалното съчетание между морска почивка и културопознаватлена екскурзия”, допълва той.

Следващата спирка е

Националният парк "Гьореме"

(под егидата на ЮНЕСКО), където туристите могат да видят известните със своите фрески скални църкви. Те ще бъдат провокирани от мистичните скални стени, пирамиди и конусообразни образувания с вулканичен произход.

В рамките на тази екскурзия ще посетите долините Деврент и Пашабаг (позната още като "Долината на монасите"). В Пашабаг са характерни базалтовите шапки върху вулканичните туфи и тук се намира църквата на св. Симеон Стълпник. Пейзажът с неповторимите и съвършени вулканични конуси, високи над 10 метра, разположени в групи или самостоятелно пред погледа, ще ви впечатли. Включено е и разглеждане на най-високото вулканично образувание - Учхисар.

Същият ден ще се посети и традиционна тъкачна работилница, където ще се запознаете с целия производствен процес - от извличането на суровината (коприна, памук или вълна), до готовия изтъкан продукт. Програмата за деня ще завърши с посещение на град Аванос, където все още се практикува грънчарство, спазвайки традициите от древността. За изработката на характерните червени изделия се използва пръст от наносите на Червената река.

На връщане към Анталия програмата ни отвежда към прочутия селджукски кервансарай Султанханъ (Султанския хан). Той е построен през 13-ти век по време на селджушката епоха и служи като спирка за каравани, които преминават през регионалните търговски пътища. Кервансарайът е наречен на честта на султан Хан Мехмед II, който е бил известен като "Завоевателят" и основател на Османската империя. Пътят се вие сред прекрасните пейзажи на планината Торос и разкрива хиляди спиращи дъха гледки.

Следва настаняване в Анталия,

където туристите ще могат да разпуснат за три дни преди полета обратно към България. Градът е заобиколен от високи планини и средиземноморското крайбрежие. Районът е изпълнен с безброй плажове, множество археологически и исторически обекти. “Премио Травел” ще разходи желаещите до "Йъвлъ Минаре" (Минарето с вдлъбнатините) - запазен знак на града. Туристите ще имат възможност да посетят "Калекапъсъ" - крепостната порта на старата кула, където се е помещавала стражата и където се намира градският часовник. Разходката крие множество изненади и възможности за пазаруване, за идеален завършек на пътуването.

Анталия и Кападокия крият много красиви гледки и хиляди възможности за вълнуващи преживявания. Тези турски региони са сред най-обичаните от туристите и идеално съчетават високо качество на услуги, интересни забележителности и изгодни цени.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати