Новини Транспорт

Гранична полиция се оправдава със софтуера на машините на Летище София

   
Гранична полиция се оправдава със софтуера на машините на Летище София

Дирекция "Гранична полиция" към МВР се оправдава със софтуерни и технически проблеми, когато не работят електронните машини за паспортна проверка на Летище София. Това съобщиха за TravelNews от службата. През миналата седмица много българи алармираха, че съоръженията не работят и се образуват огромни опашки на терминала за пристигащи на летището. 
"Електронни гишета за гранична проверка са инсталирани на три международни летища в страната – София, Варна и Бургас. Съгласно договори те се подържат от външни фирми и подлежат на периодични технически проверки и обновяване на софтуера им. При последното им техническо обслужване е възникнал софтуерен проблем, което е наложило те да бъдат изключени до отстраняването му. На 16.5.2023 г. проблемът е бил отстранен и електронните гишета са били включени и вече са в работен режим", заяви за TravelNews Петър Събев, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Аерогари.
През последните месеци зачестяват проблемите с машините и много често не работят. Това е голям проблем за увеличения трафик на туристите към България. През машините могат да минават със задгранични паспорти само гражданите на ЕС. Това улеснява пътниците за по-бърза гранична проверка, особено когато кацнат едновременно няколко полета в един и същи час.
 Електронните гишета не се обслужват от "СОФ кънект" - концесионерът на Летище София, а от дирекция "Гранична полиция" към МВР.
Служебният министър на туризма Илин Димитров обяви пред TravelNews, че ще направи среща с ръководството на "Гранична полиция" с оглед започващия летен сезон и очаквания по-голям наплив от туристи на трите летища в София, Бургас и Варна. Той веднъж вече се среща с МВР и поиска увеличаване на служителите за паспортите проверки, защото и по сухопътните граници с Турция, Гърция, Сърбия и Румъния се образуват опашки.
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати