Новини Транспорт

Гранична полиция се оправдава със софтуера на машините на Летище София

  21.05.2023 13:08  
Гранична полиция се оправдава със софтуера на машините на Летище София

Дирекция "Гранична полиция" към МВР се оправдава със софтуерни и технически проблеми, когато не работят електронните машини за паспортна проверка на Летище София. Това съобщиха за TravelNews от службата. През миналата седмица много българи алармираха, че съоръженията не работят и се образуват огромни опашки на терминала за пристигащи на летището. 
"Електронни гишета за гранична проверка са инсталирани на три международни летища в страната – София, Варна и Бургас. Съгласно договори те се подържат от външни фирми и подлежат на периодични технически проверки и обновяване на софтуера им. При последното им техническо обслужване е възникнал софтуерен проблем, което е наложило те да бъдат изключени до отстраняването му. На 16.5.2023 г. проблемът е бил отстранен и електронните гишета са били включени и вече са в работен режим", заяви за TravelNews Петър Събев, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Аерогари.
През последните месеци зачестяват проблемите с машините и много често не работят. Това е голям проблем за увеличения трафик на туристите към България. През машините могат да минават със задгранични паспорти само гражданите на ЕС. Това улеснява пътниците за по-бърза гранична проверка, особено когато кацнат едновременно няколко полета в един и същи час.
 Електронните гишета не се обслужват от "СОФ кънект" - концесионерът на Летище София, а от дирекция "Гранична полиция" към МВР.
Служебният министър на туризма Илин Димитров обяви пред TravelNews, че ще направи среща с ръководството на "Гранична полиция" с оглед започващия летен сезон и очаквания по-голям наплив от туристи на трите летища в София, Бургас и Варна. Той веднъж вече се среща с МВР и поиска увеличаване на служителите за паспортите проверки, защото и по сухопътните граници с Турция, Гърция, Сърбия и Румъния се образуват опашки.
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати