Новини Събития

Край на практиката кафе срещу шезлонг в Гърция

   
Край на практиката кафе срещу шезлонг в Гърция

Около 30% ръст в туризма се очаква този летен сезон в съседна Гърция, съобщава bTV. Интересът на българите също е засилен, но данните са за посетители от цял свят.

Само за една година цените в Гърция са скочили между 18 и 25%. Като основен фактор за тази сериозна промяна се посочва инфлацията. Все пак за април инфлацията в Гърция е едва 3%, което е най-ниското ниво спрямо септември 2021 г. 

Осезаемо поскъпване се наблюдава при луксозните стоки и хотели. За тях и интересът е по-висок. Една нощувка в южната ни съседка варира между 42 и 180 евро, но цената се определя от локацията - дали в Северна Гърция например или на някой от най-скъпите острови в страната. Там една седемдневна почивка може да достигне дори до 3000 евро. На остров Санторини например една нощувка в хубав хотел струва около 500 евро. Цените в ресторантите и магазините също са по-високи спрямо предходната година.

Освен това идва краят и на практиката да си осигурим място на плажа само с едно кафе, при това и то е поскъпнало. Очакванията на собствениците на заведения е да поръчвате повече, ако искате да останете цял ден на плажа. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати