Новини Транспорт

Lufthansa придобива дял от италианската ITA Airways

   
Lufthansa придобива дял от италианската ITA Airways

Италия и Lufthansa подписаха споразумение, според което германската компания ще закупи "миноритарен дял" в ITA Airways, която се възроди от пепелта на държавната Alitalia, съобщи италианското правителство. Споразумението е голяма новина за Италия, която през годините трябваше да похарчи повече от 13 млрд. евро, за да изправи на крака националната авиокомпания, предаде БГНЕС.

В средата на януари Lufthansa подаде оферта за придобиване на първоначален миноритарен дял от до 40% в италианската авиокомпания. Сделката беше финализирана в Рим между главния изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор и италианския министър на финансите Джанкарло Джорджети.

С нея Lufthansa "ще придобие миноритарен дял, след като вече е споделила бизнес плана на компанията, който предвижда ръст на приходите от 2,5 млрд. евро, очаквани през тази година, и 4,1 млрд. евро, прогнозирани за 2027 г.", се казва в бележка на финансовото министерство, цитирана от АФП. То не посочи размера на дела.

"Тези резултати ще позволят разрастването и обновяването на флота", се казва в изявлението, като се посочват 94 самолета в края на 2027 г. в сравнение с настоящите 71.

Работната сила на ITA, която се планира да достигне 4300 души след наемането на служители тази година, ще нарасне до над 5500 души в края на плана, се казва в съобщението.

"Стратегията на ITA Airways е да се утвърди като водещ превозвач с пълен набор от услуги в трите сектора - междуконтинентален, международен и вътрешен, с акцент върху трафика на дълги разстояния", се казва още в документа.

Alitalia, която през 2017 г. беше поставена под публична администрация, натрупа загуби в размер на 11,4 млрд. евро между 2000 и 2020 г. В крайна сметка тя беше закрита през октомври 2021 г., оставяйки пистата свободна за ITA Airways.

ITA стартира на пазар, който се бори да се възстанови от сътресенията на пандемията от коронавирус, но Брюксел даде зелена светлина на държавата за инжекция от 1,35 млрд. евро, за да ѝ помогне да се издигне в небето.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати