Новини Събития

Вижте две от най-красивите села в Гърция

   
Вижте две от най-красивите села в Гърция

Дзумерка, Какардица и Перистери - три от най-внушителните планини в Гърция, са наистина завладяващи. Дълбоките им клисури спират дъха, докато шумът на водите, вливащи се в река Арахтос, отеква из цялата област.

В този красив ъгъл на Северозападна Гърция, селата Сирако и Каларити са сгушени сред скалистия терен, блещукащи весело на слънчевата светлина. Двете села са построени през 14-15 век от власи пастири.

След като си осигуряват специални привилегии и закрилата на Валиде Султан (наричана „майката султан“ на Османската империя) и благодарение на острия си бизнес нюх, местните развиват района не само чрез търговията със селскостопански продукти, но и с конкретни стоки, в които се специализират: водоустойчиви наметала се правят в Сирако, а сребърни изделия в Каларити.

Семейство Булгари, което основава световно известната компания за бижута Bulgari, произхожда именно оттук.

Днес Каларити и Сирако са две от най-красивите села в Гърция, пише английското издание на вестник Kathimerini.

Каларити носи повече селско усещане, докато Сирако се смята за по-живописно.

И двете обаче могат да се похвалят с красиви каменни мостове, калдъръмени улички, каменни къщи с традиционни покриви с шистови плочи, стари каменни чешми и воденици – всеки аспект е внимателно проучен и проектиран, създавайки усещане за уединение, което може да се дължи и на малкото жители и минималното застрояване.

Сирако

Влезте в Сирако пеша през традиционната каменна порта. Още в началото на селото се виждат две мостчета, изворът Фантаница и воденицата. Разходка из него разкрива красиви традиционни селски къщи със сводести входове и стари чешми, направени от камък.

Можете да посетите и църквата Свети Николаос с нейния изваян от дърво иконостас, изработен от занаятчии от Мецово, както и плащеница, изработена със злато. Надникнете и в дома на гърка Костас Кристалис - домакин на интересна фолклорна изложба.

 

Каларити

Разходете се по калдъръмените улици на Каларити с неговите реставрирани (а други порутени) каменни къщи и много стари чешми.

Насладете се на атмосферата на селския площад с неговото традиционно кафене, след което се отправете към църквата от 15-и век Свети Николаос, украсена с дървени скулптури, направени от занаятчии от Мецово, и църковни предмети, изработени от местни майстори на сребро, намираща се на видно място на входа на селото.

Всички накрая се озовават в прочутото кафене-смесен магазин-къща за гости Napoleonta Zagli, наслаждавайки се на вкусна храна, приятен разговор и весели песни.

Можете да тръгнете и по калдъръмения път, който свързва Сирако с Каларити през дерето на река Каларитикос.

Друга пътека, която започва от Каларити, води до мост и след това до воденица с водопад и басейн. Това е пътят, по който жителите на Kаларити са отивали до град Янина до 90-те години на миналия век, когато е построен новото трасе.

Манастирът Свети Кипинас

Манастирът Свети Кипинас е построен през 1212 г. в скала в дефилето Каларитикос.

След като прекосите малкия подвижен мост, който някога го е защитавал от разбойници, ще видите в полумрака украсената главна църковна сграда с нейния изящен иконостас. Можете също така да влезете и в килиите на монаха, и в красивите стаи за гости.

Дейности на открито

За обичащите приключенията има много туристически пътеки, водещи към околните върхове. Тази, който започва от Сирако и минава покрай църквата Агио Апостоли, предлага невероятна гледка към Янина и завършва в подножието на връх Цоукарела на планината Перистери. 

Можете да се разходите и до манастира Вилиза, до влашкото село Мацуки с неговия водопад и мелница или да се насочите към река Арахтос и четирисводестия каменен мост на Полица – начална точка на рафтинг маршрут, докато стигнете до историческия каменен мост на Плака.

Сирако е разположено на 52 километра от Йоанина, а Каларити се намира на 67 километра.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати