Анализи Новини Събития

Ниш – бохем, който знае да живее

   
Ниш – бохем, който знае да живее
Ниш привлича и много български туристи
  Serbia Tourism

Известен като родното място на римския император Константин Велики, Ниш е незабравим скъпоценен камък на археологията, историята, културата и гастрономията. Гостоприемен и весел, сръбският град ще ви преведе през няколко епохи на един дъх с богатата си история и трогателни паметници. Можете да започнете посещението си в Медиана, късноантично селище от лявата страна на река Нишава, построено по време на управлението на Константин и неговите наследници. Уморени от градския шум и пренаселеността, богатите римляни се преместват през 4-ти век в това луксозно предградие на Ниш, където можете да видите останките от луксозна вила с перистил, две раннохристиянски църкви и повече от 1000 квадратни метра подови мозайки. По пътя към центъра на града се намира

Челе Кула

или кулата от човешки черепи, уникален паметник в света, построен от черепите на сръбски воини след битката при Чегър.

 Ужасяващата Челе кула, изградена от човешки черепи, е уникален паметник в света

Кулата е построена по заповед на тогавашния османски командир на града, за да възпира местното население от по-нататъшни бунтове срещу султана. След като пристигнете в града, разходете се из внушителната крепост, завършена през 18 век, в която има турска баня, джамия, лапидариум с римски надгробни плочи и склад за барут.

А сега, подкрепление! „Казанджийско сокаче“ ще ви върне назад във времето и ще ви освежи със страхотни гурме предложения. Някога изпълнена със звън от обръчи на бъчви, джезвета и казани за ракия, а сега с звука на многобройни посетители, тази пъстра улица ще ви даде най-доброто впечатление за пулса на града. Едно хранене ще бъде достатъчно, за да се влюбите в гастрономията на Ниш, необичайна комбинация от сръбски традиционни ястия и множество източни влияния. Независимо дали обичате месни или зеленчукови ястия, свежите съставки ще направят вкуса им незабравим. След кебапчета или ястие с боб, наречено „Тавче на гравче“, е време да се потопите в нощния живот на Ниш. Като всички южняци, нишлиите са топли, гостоприемни хора с бохемски дух, които обичат да пеят и да се забавляват. От традиционни таверни с музика на живо до модерни барове и клубове, Ниш предлага по нещо за всеки вкус.

Nisville Jazz Festival – летни вечери, обагрени с джаз

Всеки август стените на крепостта Ниш се превръщат в декор на най-големия джаз фестивал в Югоизточна Европа – Nisville Jazz Festival. Тази мистична среда с богата история в дните на фестивала се превръща в сцена за концерти, пиеси, кинопрожекции… Освен музикални изпълнения, посетителите могат да се насладят на филми, театър, художествени изложби и промоции на книги.

Хората идват тук преди всичко заради музиката, добрия ритъм, който повдига настроението, нежните мелодии, които отпускат, общуването и времето, което се помни задълго. Трябва само да се отдадете на тази движеща енергия! И тогава, когато сякаш времето е спряло, се чуват само инструменти и гласове, носещи се във въздуха в лятната фестивална вечер. Както само джазът може да даде, ритмите предизвикват чувства и пренасят слушателите от щастие към тъга и обратно.

Фестивалът Nisville е истинска възможност да чуете

качествени местни и чуждестранни изпълнители

на открито, които представят музикалните традиции на различни части на света.

Досега във фестивала са участвали едни от най-изтъкнатите съвременни джаз музиканти, което привлича голям брой почитатели на този жанр от страната и чужбина и превръща Nisville в един от най-посещаваните джаз фестивали в Европа. Фестивалът се разви толкова много, че през десетте дни, които продължава, се организират повече от 250 различни програми на 16 сцени! Влиятелният британски ежедневник „The Guardian“ включи Nisville в топ 10 на джаз фестивали в света!

Въпреки че Nisville Jazz festival досега е бил домакин на изпълнители от цял свят, предимно такива, които популяризират оригиналния американски джаз, специалната стойност на фестивала е насърчаването на музикалната традиция на Балканите. Етническата музика на Сърбия и региона се рекламира като нова световна тенденция чрез този жанр.

Nišville Jazz Festival ще се проведе тази година в периора 4 – 13 август 2023 г. (основна програма 10 – 13 август). Най-бързите и верни фенове на фестивала могат да се сдобият с билети още в началото на годината при специални условия, но изпълнителите се изявяват и на свободни за публиката сцени. Така, че нямате извинение да не дойдете в Ниш! В крайна сметка има ли нещо по-хубаво от джаз под звездите?

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати