Новини Турагенции

Кои са най-добрите морски курорти за почивка в Турция?

   
Кои са най-добрите морски курорти за почивка в Турция?

Ако се чудите къде да бъде лятната ви почивка, то Турция е държавата, която ще покрие всичките ви изисквания. Дългата брегова линия обхваща както Егейско, така и Средиземно море и повечето европейски семейства избират да прекарат ваканцията си в някои от курортите на Турция. Юли и август са най-натоварените и топли месеци, така че бъдете подготвени за красивите, тюркоазени, но и препълнени плажове.

Турция е възможно най-добрият вариант за почивки, ако искате да запълните времето си с морски преживявания и с разглеждане на забележителности, които ще ви наситят с приятни летни емоции. Бреговата ивица е осеяна с древни руини и туристически атракции. Има какво да правите, ако ви омръзне плажуването по екзотичните курорти. 

Пролетта и есента са другите два сезона, през които може да посетите Турция. Спокойно е, времето е чудесно, а All inclusive хотелите в курортите са на достъпни цени и са далеч по-евтини от пиковите месеци. 

Всички ви препоръчват да посетите Истанбул, да се насладите на гледката към Босфора, да пиете турски чай и да хапвате ачма, и то рано сутрин. Ако обаче искате морски пейзажи и автентичен дух, то тогава е време да опитате атмосферата на турските курорти. Може да планувате почивката си с помощта на следния списък с най-добри курорти в Турция: 

1. Анталия – модерен град, винаги предпочитано място за почивки от българите. Турският курорт е известен с редица Аll inclusive хотели, в които можете да се отдадете на заслужен релакс. Преди това отидете на романтичен круиз и вечеряйте, докато сте във водата. Баровете са шумни и също не са за изпускане. През деня е не по-малко вълнуващо. Ако нямате страх от високото, не пропускайте да се качите на кабинковия лифт и да се насладите на гледки, които посетителите описват като “зрелищни”. Най-автентичният турски хамам – баня Демирхан, също е разположен тук. Предлага парни бани, масажи, сауни.

Анталия, Турция 

 Анталия, Турция
pixabay

2. Сиде – едно от най-важните исторически места на Турция. Местните редовно разказват легенди от времето, когато Александър Велики, а впоследствие и римляните, са контролирали града. Задължително посетете античния театър, където в миналото са се провеждали гладиаторски битки. Саркофази, бижута и монети ще бъдат обект на любопитните ви погледи, ако се разходите и до археологическия музей. Курортът е чудесно място за пазаруване, но знайте, че цените са малко по-високи. Специална атракция представляват стъклените подове, под които се откриват древни руини. Почивката ви тук ще е пленителна.

Сиде, Турция 

 Сиде, Турция
WallpaperFlare

3. Бодрум – този район е бил важен за кръстоносците, а и там се е намирало едно от 7-те чудеса на света – гробницата на цар Мавзол (от неговото име идва думата “мавзолей”). Гледката от замъка „Свети Петър” към залива не може да се сравни с никоя друга. Разходете се с моторна лодка или каяк, практикувайте парасейлинг. Отидете и на театър – с богатата програма ще можете се докоснете до местната култура по време на почивката си.

Бодрум, Турция 

 Бодрум, Турция
flickr

4. Айвалък – курортът е известен със своите залези, музея на маслините и “Айвалък тост”. Питката се прави от специално брашно и се пълни с наденица, чедър и други. Отличава се с изобилието на продуктите, което е типично за Турция. Препоръчваме да си вземете лодка и да разгледате малките острови и заливи, докато сте на почивка. Морето тук е кристално чисто, прохладно, но трябва да знаете, че нивото на морето внезапно се покачва, а пример за това е плажната точка Бадавут.

Айвалък, Турция 

 Айвалък, Турция
Wikimedia

5. Дидим – в миналото е бил малко рибарско селище, а днес може да поеме 12 000 лодки на яхтеното си пристанище. Аквапаркът на Дидим е сред най-любимите места тук. След това отидете до храма на Аполон и музея на Милет. Любителите на природни паркове могат да посетят езерото Бафа.

Дидим, Турция 

 Дидим, Турция
Wikimedia

6. Кушадасъ – има много бюджетни места за настаняване в зависимост от предпочитанията ви, така че не се притеснявайте, въпреки че това е един от най-търсените курорти. В сърцето на Кушадасъ се намира популярният “Ladies beach". Отидете до Ефес, “птичия” остров и разучете старата част на града.

Кушадасъ, Турция 

 Кушадасъ, Турция
flickr

7. Мармарис – считан за най-известният курорт в Турция, Мармарис се разраства непрекъснато. Постоянното му население е 30 000, а през лятото се повишава 10 пъти. Със сигурност не е дестинация за спокойна семейна почивка, но ако обичате нощния живот, със сигурност ще сте на правилното място. Marmaris Marina е луксозно яхтено пристанище, изключително привлекателно за туристите. Ако сте на по-дълга почивка, можете да посетите замъка и хълмовете на Националния парк.

Мармарис, Турция 

 Мармарис, Турция
Wikimedia

8. Фетие – разполага с дълга плажна ивица, осеяна с много камъчета. В тази част на Турската ривиера може да се впуснете в приключенски изживявания, като делтапланеризъм. Високите варовикови скали на Фетие са добър вариант за разходка, а и ще можете да видите и ликийските гробници.

Фетие, Турция 

 Фетие, Турция
pixabay

Какво да ядем в Турция, докато сме на почивка?

Турската храна е вкусна, като по своето качество и специфични характеристики, се нарежда сред водещите в света на кулинарията. Турците не вярват в масовото производство и затова правят най-вкусните деликатеси със собствените си ръце, в семейните си пекарни. Ето няколко съвета какво да хапвате, докато се намирате в някои от изброените по-горе курорти на Турция: 

  • турски предястия и закуски – опитайте първо тях. Обикновено в чинията има между четири и осем предястия или, както ги наричаме по нашенски – мезета. Характерни са различни видове хумус, пастет, салата от миди, лозови сарми и други;
  • тестени изделия – симитът е начело на класацията. Това са популярните турски гевреци със слънчогледови семки, които отлично вървят с чай и лют червен пипер. Докато сте на почивка, можете да опитате и други изкушения от тесто, като лахмаджун и пиде;
  • месни и рибни деликатеси – пържените им кюфтенца са сочни и незаменими. Това е част от храната, която, поднесена върху хляб, се предлага директно на улицата. Разбира се, тя може да бъде срещната и в скъпите ресторанти. Не пропускайте да пробвате тас кебап, а ако предпочитате риба, трябва да знаете, че турците определено са най-добрите в приготвянето на хамсия; 
  • сладкиши – те са акцентът на турската кухня. Ако обичате леките десерти, заложете на катмер, но ако ще се отдавате изцяло на изкушението по време на почивката си в Турция – грабнете момента и се насладете на класическата баклава. Турците са “повелители” и на локума и сладоледа, макар че това е по-малко известен факт; 
  • турски напитки – кафето и чаят тук са на пиедестал. Двете напитки са силни и са традиция, която всеки трябва да спазва. Не са просто нещо за пиене на крак, а цял ритуал и истинско приключение за сетивата. Пие се още айрян, а от алкохолните напитки – ракия или по-популярна там, като ракъ.

Тюркоазеното крайбрежие се радва на 300 слънчеви дни в годината и над 450 плажа. Курортите в Турция са винаги прекрасен вариант за дългоочакваната семейна почивка. Със смесица от култура и история, всеки един от тях би ви впечатлил и вдъхновил. А атракциите и забавленията са не по-малко привлекателни както за деца, така и за възрастни. Всеки миг, прекаран в Турция, остава безценен спомен, който ви връща там отново и отново.